Αλβανία: Πρωτιά και στη διακίνηση μεταναστών με κέρδη άνω των 11 εκατ. ευρώ

Αλβανία: Πρωτιά και στη διακίνηση μεταναστών με κέρδη άνω των 11 εκατ. ευρώ

Το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ή ακόμη και οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών, σχετικά με το οργανωμένα έγκλημα στην Αλβανία. Όπως γίνεται φανερό, τα ναρκωτικά, η διακίνηση λαθρομεταναστών και τέτοιου είδους παρανομίες, αποτελούν το εγχώριο και εξαγώγιμο «προϊόν» της Αλβανίας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Global Initiative Against Transnational Organized Crime (Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος) οι διακινητές μεταναστών από τη Μέση Ανατολή μέσω της Αλβανίας, για το 2020 αποκόμισαν κέρδη ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα παράνομα κέρδη για τα Δυτικά Βαλκάνια ανέρχονται στα 29 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 12 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν στην Αλβανία το 2020.

Η εμπορία τους οργανώνεται από μικρές εγκληματικές ομάδες που επικεντρώνονται στη διαχείριση της διακίνησή τους τμηματικά (κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους), ούτως ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές. Κάποιοι από τους διακινητές τους διευκολύνουν στη διέλευση των συνόρων, άλλοι διαχειρίζονται τη διέλευση τους μέσω της χώρας και ορισμένοι ειδικεύονται ακόμη και στην πώληση οργανωμένων «μεταναστευτικών πακέτων», συνδέοντας τους μετανάστες με ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν ταξίδια από την Ελλάδα στην Αλβανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι μετανάστες για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους, πληρώνουν 70 ευρώ για τη μεταφορά τους από τα αλβανικά σύνορα προς τα Τίρανα. Έπειτα κατευθύνονται προς τα βόρεια της χώρας στην πόλη Κούκες και καταλήγουν στην Πριζρένη (Κόσσοβο) πληρώνοντας επιπλέον 200 ευρώ. Το συνολικό κόστος για τους μετανάστες που διακινούνται από την Ελλάδα στην Αλβανία και μετά στην Ιταλία κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η Αλβανία φαίνεται να έχει μετατραπεί σε χώρα διέλευσης για μετανάστες από το 2017, όταν η Ουγγαρία και τα Σκόπια επέκτειναν τον έλεγχο των συνόρων. Οι διελεύσεις των λαθρομεταναστών στη χώρα γίνονται από τα τρεις μεθοριακούς σταθμούς: Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής και Μαυροματίου.

Οι παράνομοι μετανάστες δεν μένουν στην Αλβανία αλλά χρησιμοποιούν τη χώρα μόνο ως διαδρομή διέλευσης προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ταξιδεύουν από Νότο προς Βορρά, διασχίζουν το Μαυροβούνιο ή το Κοσσυφοπέδιο, ή χρησιμοποιούν τη θαλάσσια διαδρομή για να φτάσουν στην Ιταλία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου