Για κατάχρηση δημοσίων πόρων από την κυβέρνηση Ράμα κάνει λόγο η αναφορά των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ

Για κατάχρηση δημοσίων πόρων από την κυβέρνηση Ράμα κάνει λόγο η αναφορά των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ

Η εκμετάλλευση της δημόσιας διοίκησης στις εκλογές, η εξαγορά ψήφων και η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών σχολιάστηκαν με ανησυχία από την αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη σε δήλωση σχετικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου στην Αλβανία. Ο αναπληρωτής αρχηγός αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χαιρέτισε τις δηλώσεις της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για την έναρξη μιας σειράς εκλογικών εγκλημάτων που συνόδευαν την εκστρατεία και την ψηφοφορία στις 25 Απριλίου.

Η αμερικανική αποστολή στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη δημοσίευσε δήλωση σχετικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου στην Αλβανία, αναφέροντας ότι σε αυτές τις εκλογές εφαρμόστηκε με επιτυχία ο νέος εκλογικός κώδικας. Αναφερόμενος στην προκαταρκτική έκθεση, η δήλωση σημείωσε ότι τα περισσότερα μέλη της αποστολής παρατήρησης επαίνεσαν το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης ψηφοφόρων ως έναν τρόπο μείωσης του κινδύνου της διπλής ψήφου, οικογενειακής ψηφοφορίας και απάτης.

Σύμφωνα με την εν λόγω αποστολή, ενώ υπήρχαν πολλές θετικές πτυχές των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ορθώς σημειώνουν την αποστολή παρατήρησης του ΟΑΣΕ ότι το κυβερνών κόμμα φέρεται να ελέγχει την τοπική αυτοδιοίκηση και να κάνει κατάχρηση των διοικητικών – κρατικών πόρων.

Η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ σημειώνει επίσης ότι οι διαδεδομένες πρακτικές εξαγοράς ψήφων παραμένουν πρόβλημα. Η δήλωση ενισχύει τις ανησυχίες για ευαίσθητες διαρροές προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν ότι η επιβολή του νόμου και το δικαστικό σώμα πρέπει να λογοδοτούν για κάθε άτομο που παραβιάζει το νόμο και παρακωλύει το δικαίωμα του λαού της Αλβανίας σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.


Η πλήρης δήλωση:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαινούν το λαό της Αλβανίας για την ενεργό συμμετοχή του στις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 25 Απριλίου. Προτείνουμε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για τη διατήρηση μιας καλά οργανωμένης και κατάλληλα διαφανούς εκλογικής διαδικασίας, παρά τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.
Σημειώνουμε ότι στις εκλογές αυτές σημειώθηκε η επιτυχής εφαρμογή του νέου εκλογικού κώδικα, το αποτέλεσμα συμβιβασμού που διευκολύνθηκε από την παρουσία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία και την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC). Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη έκθεση του ΟΑΣΕ, οι περισσότεροι συνομιλητές της Διεθνούς Αποστολής Παρακολούθησης Εκλογών (IEOM) επαίνεσαν το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης ψηφοφόρων και το είδαν ως τον τρόπο ανακούφισης του κινδύνου διπλής ψήφου, της οικογενειακής ψήφου και της εξαπάτησης των ψηφοφόρων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν επίσης τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις εκλογές, για πρώτη φορά συνέβη από το 2017.

Οι βελτιώσεις στον εκλογικό κώδικα της Αλβανίας και η συμμετοχή ορισμένων κομμάτων στις εκλογές είναι μια δημοκρατική δράση και δείχνει τη δέσμευση της Αλβανίας για τη δημοκρατική της ανάπτυξη.»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου