Απεργία στο Αεροδρόμιο Τιράνων: Για πραξικόπημα κάνει λόγο ο Ράμα

Απεργία στο Αεροδρόμιο Τιράνων: Για πραξικόπημα κάνει λόγο ο Ράμα

Στο χάος έχει βυθιστεί το σύστημα πτήσεων στο αεροδρόμιο των Τιράνων "Μητέρα Τερέζα", καθώς χθες περίπου 60 επιθεωρητές ελέγχου έφυγαν από την εργασία τους διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που γίνονται στο μισθό τους. Λόγω της πανδημίας οι μισθοί έχουν μειωθεί από 4.400 $ σε περίπου 2.500 $ το μήνα και έτσι οι ελεγκτές αποχώρησαν από την εργασία τους. Το Υπουργείο μεταφορών της Αλβανίας προχώρησε αιφνιδίως στην αναστολή όλων των πτήσεων, πράγμα που οδήγησε στο γενικό μπλοκάρισμα του αεροδρομίου.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ράμα προχωρώντας σε δηλώσεις, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα καθώς και των πρώην πρωθυπουργό Μπερίσα για πραξικόπημα, μιας και φέτος η Αλβανία θα φιλοξενήσει στην επικράτειά της στρατεύματα του ΝΑΤΟ και άλλων συμμαχικών του χωρών ώστε να διεξάγουν την άσκηση "Defender Europe 21". Ο Ράμα υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός του αεροδρομίου είναι σαμποτάζ από το εξωτερικό για να διακοπεί η νατοϊκή άσκηση. Ενώ αμερικανικές πηγές σχετίζουν το σαμποτάζ με τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή. Ο Ράμα κατηγορεί τον Πρόεδρο Μέτα και ο τελευταίος πρέπει να σημειωθεί ότι διακρίνεται για τους ισχυρούς του δεσμούς με τη Ρωσία. Η Μόσχα και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν πάντα το Μέτα και υπάρχει υποψία ότι οργανώθηκε πραξικόπημα μέσω των οπαδών του αλβανικού κόμματος LSI, πρόεδρος του οποίου είναι σύζυγος του Πρόεδρου Μέτα και άτομα της εταιρείας AlbControll για να μπλοκάρει τον στρατό του ΝΑΤΟ.

Η αμερικανική πρεσβεία είχε χθες συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, ενώ Αμερικανοί και ορισμένοι ελεγκτές φαίνεται να φοβούνται μια τυχόν παρεμπόδιση της επικείμενης στρατιωτικής άσκησης.

Η επίσημη στάση της κυβέρνησης μέσω δηλώσεων του Υπουργεί Μεταφορών έχει να κάνει με τις άμεσες κατηγορίες προς τους Μπερίσα και Μέτα, χρεώνοντάς τους την απεργία των υπαλλήλων του αεροδρομίου. Επίσης θεωρεί πως το να παραμένει σε "ομηρία" ένα ολόκληρο αεροδρόμιο, είναι παράνομο και αντιτίθεται στο Κώδικα Εργασίας της Αλβανίας, τον οποίο και παραβιάζουν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου