Ο Δήμος Τιράνων δηλητηριάζει τα αδέσποτα, έντονες διαμαρτυρίες των φιλοζωικών οργανώσεων

Ο Δήμος Τιράνων δηλητηριάζει τα αδέσποτα, έντονες διαμαρτυρίες των φιλοζωικών οργανώσεων

Πλήθος ακτιβιστών και πολιτών συγκεντρώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα των Τιράνων μαζί με σκύλους για να διαμαρτυρηθούν μπροστά στο Δημαρχείο. Σκοπός τους ήταν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον φερόμενο μαζικό θάνατο αδέσποτων ζώων και συγκεκριμένα σκύλων, με εντολή της πόλης και του Δημάρχου Erjon Veliaj.

Παράλληλη επίσης διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χθες στα Τίρανα, μετά την εμφάνιση βίντεο από εργάτες του Δήμου που σκότωσαν σκότωναν αδέσποτους σκύλος με ένα υγρό υλικό που φέρεται να είναι οξύ.

Ισχυρίστηκαν επίσης ότι το λεγόμενο Κρατικό Κτηνιατρικό Νοσοκομείο στο προάστιο Kombinat των Τιράνων υποτίθεται ότι είναι ένα μέρος όπου τα σκυλιά φροντίζοντας. Όμως οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι δεν τους επιτράπηκε ποτέ να μπουν μέσα για να το διαπιστώσουν οι ίδιοι, ενώ τους είπαν ότι όλα τα σκυλιά που πηγαίνουν εκεί είναι για ευθανασία.

Το Animal Rescue Albania κατηγόρησε τον Veliaj ότι διασοείρει ψεύτικες ιστορίες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με ένα 10χρονο αγόρι που φέρεται να δέχθηκε επίθεση από ένα σκυλί. Η ιστορία συνέπεσε με τη φρίκη που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα του βίντεο της δηλητηρίασης που έγινε, οποία και έχει γίνει πια viral.

Οι ακτιβιστές κάλεσαν τον δήμαρχο Veliaj να δώσει εξηγήσεις για το αποτρόπαιο έγκλημα και ταυτόχρονα κάλεσαν τους πολίτες να τον τιμωρήσουν με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.

Σήμερα μπροστά στο Δήμο, συγκεντρώθηκαν άνθρωποι που κρατούσαν πινακίδες με τις οποίες ζητούσαν δικαιοσύνη και κατηγόρησαν τον Veliaj για τη δολοφονία των σκύλων.

Ένα πανό που κρατούσε μια νεαρή κοπέλα έγραφε: «Ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος αν όλοι είχαν τη δυνατότητα να αγαπούν άνευ όρων όπως και τα σκυλιά».

Ένας άλλος έγραφε: «Γιατί ασχολείσαι με τον Tom Doshi, Yuri Kim, όταν ο Erjon Veliaj διαπράττει έγκλημα;»

Μια γυναίκα που κρατούσε ένα μωρό έριξε μια φωτογραφία ενός αδέσποτου σκύλου κείμενο «Σκοτώθηκε από τον Erjon Veliaj, δήμαρχο των Τιράνων. Σταματήστε να σκοτώνετε τους καλύτερους φίλους μας.»

Ακόμη ένας Ιταλός πατέρας με το γιο του μπήκε στο πλήθος κρατώντας μια αφίσα του προσώπου του Veliaj που ανέφερε: "Σταμάτησε να σκοτώνεις τα αδέσποτα σκυλιά", γραμμένο σε αυτό στα ιταλικά.
Όσοι διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής προσωπικότητας Dorina Mema, κρατούσαν ένα μεγάλο πανό που ανέφερε: «Η θανάτωση ζώων αφαιρεί τις ευρωπαϊκές αξίες. Η δολοφονία δεν είναι η λύση. Κλείστε το Κτηνιατρικό Νοσοκομείο (του θανάτου) στο Kombinat.»
Το θέμα των αδέσποτων σκύλων των Τιράνων υπήρξε το θέμα πολλών εκστρατειών τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν αρκετοί επίσημοι και ανεπίσημοι οργανισμοί που ταΐζουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα αδέσποτα ζώα, καθώς επίσης σχηματίζουν δεσμούς μαζί τους και επιδιώκουν να επαναπροσδιορίσουν αυτά που μπορούν.
Στο Δυρράχιο, σε έναν οργανισμό παρασχέθηκε κάποια γη από τον Δήμο για να δημιουργήσε ένα κέντρο αποκατάστασης για σκύλους. Ο οργανισμός έχει επενδύσει περίπου 8.000 ευρώ σε αυτό, αλλά ο Δήμος το χρησιμοποιεί ως παράνομη χωματερή, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δεν είναι κατάλληλο για αυτούς τους σκοπούς, καθώς είναι και επικίνδυνο για τους εθελοντές και τα σκυλιά.

Ο Δήμος των Τιράνων φέρεται να δηλητηριάζει σκύλους εδώ και αρκετά χρόνια. Το αρνήθηκαν, αλλά έχουν δημοσιευτεί πολλοί λογαριασμοί, φωτογραφίες και βίντεο κατά τη διάρκεια των ετών που φανερώνουν το αντίθετο. Το ζήτημα της τοποθέτησης δηλητηρίου στο δρόμο αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο και θεωρείται ζήτημα δημόσιας ασφάλειας.

Το 2020, η ιστοσελίδα Exit διερεύνησε τους ισχυρισμούς ότι σχεδόν 1000 σκυλιά εξαφανίστηκαν από τους δρόμους των Τιράνων κατά το έτος 2019.

Οι ακτιβιστές παρουσίασαν στο Exit λεπτομερή αρχεία για τα σκυλιά που φρόντισαν, όταν εξαφανίστηκαν και από που εξαφανίστηκαν.

Δηλώνουν ότι ενώ ήταν σε θέση να σώσουν 21, η τύχη των υπόλοιπων 944 είναι άγνωστη. Υπολογίζουν επίσης ότι ο αριθμός των σκύλων που έλαβαν ο Δήμος Τιράνων είναι πολύ υψηλότερος.

Παρατήρησαν τα ακόλουθα:

Φεβρουάριος 2019: Λήφθηκαν 118 σκυλιά, σώθηκαν 2 σκυλιά Μάρτιος 2019: 52 σκυλιά λήφθηκαν, 11 σκυλιά σώθηκαν.Απρίλιος 2019: Ελήφθησαν 91 σκυλιά, σώθηκαν 4 σκυλιά.
Μάιος 2019: 93 σκυλιά λήφθηκαν, 4 σκυλιά σώθηκαν.
Ιούνιος 2019: Λήφθηκαν 84 σκυλιά.
Ιούλιος 2019: Λήφθηκαν 25 σκυλιά.
Αύγουστος 2019: 73 σκυλιά λήφθηκαν.
Σεπτέμβριος 2019: 82 σκυλιά λήφθηκαν.
Οκτώβριος 2019: Ελήφθησαν 80 σκυλιά.
Νοέμβριος 2019: Ελήφθησαν 75 σκυλιά.
Δεκέμβριος 2019: Λήφθηκαν 132 σκυλιά.
Ιανουάριος 2020 (έως και 15): 60 σκυλιά έχουν ληφθεί.

Σε βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα που παρουσιάστηκαν, οι υπάλληλοι του Δήμου βλέπουν ότι βάζουν βίαια τα σκυλιά σε κλουβιά, μερικά από τα οποία βάφτηκαν με αίμα. Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης σκύλους με βελάκια στην πλάτη και τα πόδια τους.

Σε ένα βίντεο, ένας εργαζόμενος του Δήμου κάποιος μπορεί να τον δει και να τον ακούσει να είναι επιθετικός με τους ακτιβιστές, αφού τον ρώτησαν για τη μοίρα των σκύλων.

Εικόνες από το Δήμο δείχνουν ότι τα σκυλιά κρατούνται σε φρικτές συνθήκες, φοβούνται και είναι με άδειο φαγητό και χωρίς νερό.

Ο Δήμος αρνείται την πρόσβαση σε δημοσιογράφους και σε μέλη των ΜΚΟ για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά οι εθελοντές που κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση ανέφεραν ότι τα σκυλιά ήταν έντονα κατεσταλμένα και «έξω από αυτό». Σχεδόν 1.000 σκύλοι έχουν εξαφανιστεί, πολλούς από τους οποίους έχουν εμβολιαστεί, τους έχουν αφαιρέσει τους ψύλλους και έπειτα αποστειρώθηκαν από εθελοντές.

Ακόμη ισχυρίζονται ότι ο Δήμος τους σκοτώνει και πετάει τα πτώματά τους.

«Μετά από αυτό, δεν νοιάζονται πια και μας είπαν: «Δεν χρειάζεται να τους ψάξεις πια, είναι νεκροί», λένε οι ακτιβιστές.

Στο τέλος του 2020, η αλβανική κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο της για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά οι νομικοί επαγγελματίες εξέφρασαν ανησυχίες ότι η διατύπωση του νόμου σημαίνει ότι ενδέχεται να μην ισχύει για τα αδέσποτα σκυλιά.

Ενώ οι οργανώσεις καλής αντιμετώπισης των ζώων συμμετείχαν στη διαβούλευση και τη σύνταξη των τροποποιήσεων, ένας νομικός σύμβουλος είπε ότι οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με τη δηλητηρίαση των αδέσποτων ζώων είναι πιθανό να απορριφθεί λόγω της χρησιμοποιούμενης ορολογίας.

«Η συγκεκριμένη διατύπωση του νόμου σημαίνει ότι αν θέλαμε να υποβάλουμε καταγγελία για κακομεταχείριση και τη δηλητηρίαση αδέσποτων σκύλων από τον Δήμο, πιθανότατα θα καταλήξει στο κενό ότι ένα αδέσποτο σκυλί δεν μπορεί να θεωρηθεί κατοικίδιο κατοικίδιο».

Η Αλβανία αντιμετώπισε από καιρό προβλήματα με τη σκληρότητα των ζώων, χωρίς να περιορίζεται στις φρικτές συνθήκες των κατοικίδιων ζώων που διατηρούνται στα αστικά κέντρα ως κατοικίδια ζώα. Επίσης στην αιχμαλωσία αρκούδων και άλλων άγριων ζώων σε εστιατόρια και «ζωολογικούς κήπους» και στη συστηματική δηλητηρίαση και κακομεταχείριση αδέσποτων σκύλων από τις αρχές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια