O δημόσιος κατήγορος Δυρραχίου, Arjan Ndoj, είναι ένας εκ των τριών θυμάτων που τραυματίστηκαν στην οδογέφυρα του Shkozet στο Δυρράχιο κατά τη διάρκεια απόπειρας δολοφονίας εις βάρος τους. Τα αλβανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι κύριος στόχος ήταν Ndoj, ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πόσα ήταν τα άτομα που πυροβολούσαν.
Η απόπειρα κατά της ζωής του Ndoj, έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά από τη λεκτική επίθεση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Erion Brace, εναντίον του εισαγγελέα, επειδή εκείνος προφυλάκισε τον διευθυντή του κτηματολογίου Δυρραχίου, Liridon Pula. Στις 9 Οκτωβρίου, ο Ράμα σε ομιλία του στη Βουλή είχε αποκαλέσει τον δικαστικό «εγκληματική οργάνωση»:
«Μιλάω για μία εγκληματική οργάνωση, που απολαμβάνει ασυλία, μία εγκληματική οργάνωση απολύτως διεφθαρμένων εισαγγελέων και δικαστών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν θα περάσουν τη διαδικασία του vetting, και τρέχουν όλη την ημέρα να αρπάξουν ό,τι προλάβουν. Γι αυτούς μιλάω».
Μία ημέρα νωρίτερα, η Εισαγγελία είχε ζητήσει από τον Αλβανό πρωθυπουργό να μην προδικάζει τη δίκη του Pula. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει έκκληση ώστε υποψίες ή ενδείξεις για παρανομίες και αδικήματα εισαγγελέων να αναφέρονται στον Εισαγγελέα Σοβαρών Αδικημάτων.
Σημειώνεται ότι το vetting αποτελεί μία διαδικασία αξιολόγησης, ελέγχου και εξέτασης των περιουσιακών στοιχείων και του πόθεν έσχες δικαστών και εισαγγελέων, ώστε να εξακριβωθεί η πηγή των εσόδων και της περιουσίας τους.
Το vetting ξεκίνησε στην Αλβανία το 2017 και αποτελεί το πιο σημαντικό και κρίσιμο μέρος της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καίτοι τότε και τα δύο πολιτικά στρατόπεδα είχαν συμφωνήσει να συγκροτήσουν φορείς που θα πραγματοποιήσουν την εν λόγω διαδικασία, πολλές φορές έκτοτε το vetting αποτέλεσε θέμα κορυφαίων πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα λόγια του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, όσο και το συμβάν με τη χθεσινή απόπειρα δολοφονίας ενός δικαστικού σε κεντρική οδό λίγο έξω από τα Τίρανα, καταδεικνύουν ότι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η Ε.Ε. στην Αλβανία απέχουν μακράν από την υλοποίησή τους, δικαιώνοντας τον Μακρόν, ο οποίος συστηματικά και αμετακίνητα προτάσσει την εμβάθυνση πριν από την διεύρυνση.
Ειρήνη Γεωργίου / lawandorder.gr
Σχόλια