Η Ελλάς ζητεί αυτοπροσδιορισμό για την μειονότητα της Βορείου Ηπείρου

 Ἡ Ἑλλάς ζητεῖ αὐτοπροσδιορισμό γιά τήν μειονότητα τῆς Β. Ἠπείρου

H «ΕΣΤΙΑ» απεκάλυψε πρώτη το Σάββατο το βασικό μενού της επικείμενης συναντήσεως Τράμπ – Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη την προσεχή Τετάρτη: πρόκειται για την αναθεώρηση της συνθήκης αμυντικής συνεργασίας, η οποία λήγει τον Νοέμβριο του 2020 μετά την μονοετή παράταση που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικώς. Την μετατροπή του λιμένος της Αλεξανδρουπόλεως, που ευρίσκεται έξω από τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Βοσπόρου, σε ναυτική βάση των ΗΠΑ. Είναι ο κορυφαίος στρατηγικός στόχος της Ελλάδος. Το είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, το δήλωσε χθες ο υπουργός Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα το αναφέρει, μεταξύ άλλων, και ο Πρωθυπουργός στον Αμερικανό Πρόεδρο. Και, βεβαίως, το μενού θα περιέχει και F-35.

Αυτή την φορά, η Ελλάς πρέπει να κερδίσει εγγυήσεις και ανταλλάγματα. Η αύξησις της γεωπολιτικής σημασίας της πατρίδος μας εντός του στρατοπέδου της Δύσεως, πάντως, δίδει την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να υψώσει τον πήχυ και στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στην Νέα Υόρκη με τους Πρωθυπουργούς της Αλβανίας και των Σκοπίων Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ.

Στον πρώτο θα θέσει, όπως πληροφορείται η «Εστία», το ζήτημα της αναγνωρίσεως της ελληνικής μειονότητος της Βορείου Ηπείρου, στον δεύτερο τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε διαφορετικό τόνο όμως. Και τούτο διότι στην Αλβανία ο πόλεμος που έχει κηρύξει στην ελληνική μειονότητα ο Ράμα είναι κεντρική πολιτική επιλογή – ο Αλβανός ηγέτης διαδίδει στους ξένους ηγέτες ότι τάχα οι Έλληνες θέλουν «να χωρίσουν την Αλβανία στην μέση». Στα Σκόπια όμως, τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας τις παίζει ο κρατικός μηχανισμός, στον οποίο το VMRO διατηρεί ισχυρότατα ερείσματα. Τουλάχιστον, αυτή είναι η δικαιολογία του Ζάεφ, που «καίγεται» πάντως, εν όψει και εκλογών, να λάβει ημερομηνία ενάρξεως ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην Θεσσαλονίκη ότι το θέμα της μειονότητος είναι πρωτεύον για την Ελλάδα. Συμφώνως προς πληροφορίες, η Κυβέρνησις έχει ενημερώσει τόσο την γερμανική όσο και την γαλλική κυβέρνηση ότι η Ελλάς απαιτεί πρώτον «τον αυτοπροσδιορισμό της ελληνικής εθνικής μειονότητος» που ζει στην Νότιο Αλβανία, στην Βόρειο Ήπειρο (γεωγραφικός προσδιορισμός, όχι αλυτρωτικός). Δεύτερον την διαγραφή του απαράδεκτου προστίμου 1.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει κάθε Έλληνας ομογενής που ζει στην Βόρειο Ήπειρο, προκειμένου να διορθώσει αν θέλει τα στοιχεία του όπως ανεγράφησαν στην απογραφή του 2001, η οποία έγινε με απαράδεκτο τρόπο. Τρίτον την ρύθμιση του θέματος των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών στις παραλιακές ζώνες θερέτρων της Αλβανίας, των οποίων περιουσιών η δήμευσις επιχειρείται απαραδέκτως. Η Ελλάς έχει κάνει έντονη διπλωματική προεργασία για το θέμα αυτό και με την συμμαχία της Γαλλίας –η οποία δυσφορεί επειδή η αλβανική μαφία ελέγχει πλέον τα λιμάνια της– δεν θα διστάσει να μπλοκάρει τον ευρωπαικό δρόμο των Τιράνων.

Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο ευνοικά διακείμενος για το αντίστοιχο αίτημα των Σκοπίων, υπό αυστηρές και απαράβατες προϋποθέσεις όμως. Δεν είναι δυνατόν η οδός που περνά μπροστά από το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων να ονομάζεται μέχρι και σήμερα «Οδός Φιλίππου του Β΄». Αυτό συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, λένε στο Μαξίμου και στην Βασιλίσσης Σοφίας. Δεν είναι δυνατόν ακόμη και τα καπάκια στα ρείθρα των αποχετεύσεων να έχουν έως και σήμερα χαραγμένο πάνω τους το… Άστρο της Βεργίνας! Αυτά είναι βασικά θέματα που θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος του ευχήθηκε με γραπτό μήνυμα στο κινητό, όταν εξελέγη Πρωθυπουργός τον Ιούλιο. Όσο για την συνάντηση με τον Ερντογάν: το μείζον είναι αυτή την στιγμή η αποφυγή ατυχήματος στον αέρα κατά τις εμπλοκές μαχητικών αεροσκαφών. «Έχει ξεπεραστεί ακόμη και η στατιστική» λένε κάποιοι χαρακτηριστικώς, φοβούμενοι το αναπάντεχο. Ο Ερντογάν από την πλευρά του θέλει διάλογο εφ' όλης της ύλης και σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ ο ξένος παράγων επιθυμεί απ' ευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ – παραλλήλως ή μετά το τέλος των συνομιλιών για το Κυπριακό. Δύσκολα πράγματα.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου