Ενταφιάστηκαν σήμερα στην Κλεισούρα 85 Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στην μάχη του έπους του '40

Ενταφιάστηκαν σήμερα στην Κλεισούρα 85 Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στην μάχη του έπους του '40

Οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα και τα μάτια όλων βούρκωσαν. Η γη της Κλεισούρας, η γη στην οποία θυσιάστηκαν τους αγκάλιασε για πάντα. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με καθυστέρηση περίπου ογδόντα ετών έγινε η κηδεία 85 Ελλήνων στρατιωτών που είχαν πέσει στο μέτωπο. Τα οστά τους είχαν συγκεντρωθεί κατά καιρούς σε διάφορα σημεία, στα υψώματα και τους αυχένες της Κλεισούρας και φυλάσσονταν στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου όπου βρίσκεται και το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Η Ελλάδα εκπλήρωσε το χρέος της. Έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν οκτώ σχεδόν δεκαετίες. Οι 85 Έλληνες στρατιώτες αναπαύονται για πάντα δίπλα σε άλλους εξακόσιους περίπου ο ενταφιασμός των οποίων είχε γίνει λίγους μήνες πριν.

Το στρατιωτικό νεκροταφείο στην Κλεισούρα κατασκευάστηκε πριν από μία δεκαετία περίπου με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου. Με δική του πρωτοβουλία άλλωστε ανακατασκευάστηκε το σύνολο του μοναστικού συγκροτήματος στην σκιά των βουνών της Κλεισούρας.

Την εξόδιο ακολουθία για τους 85 Έλληνες στρατιώτες τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος ενώ παραβρέθηκαν κι άλλοι ιερείς της περιοχής.

Συγκινημένος ο ίδιος και ερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των παραβρισκόμενων εξέφρασε την αιώνια ευγνωμοσύνη για την θυσία των ηρώων. Θυσία για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης.

Τα οστά των στρατιωτών είχαν εξεταστεί από ανθρωπολόγους και ιατροδικαστές στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, ο Ακόλουθος Άμυνας στα Τίρανα Ταξίαρχος Χρήστος Μπακιρτζής, ο Πλωτάρχης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Σπύρος Σκουρτσίδης, ο Γραμματέας Α' της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εκπρόσωποι του Ελληνικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο Γιώργος Σούρλας ως εκπρόσωπος της Ένωσης τέκνων και συγγενών πεσόντων του Έπους αλλά και άνθρωποι της μειονότητας που βλέπουν ότι η υποχρέωση απέναντι στην ιστορία εκπληρώνεται.

Επίσης έδωσαν το παρόν οι ομάδες εμπειρογνωμόνων πεδίου Ελλάδος κι Αλβανίας με συντονιστή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς τον αξιωματικό Νικόλαο Κύρκο, ο οποίος έχει να παρουσιάσει εξαιρετική δουλειά.

Στον μεγάλο σταυρό που δεσπόζει στα στενά της Κλεισούρας έγινε κατάθεση στεφάνων. Λίγα κλαδιά δάφνης για την θυσία που πέρασε στην αιωνιότητα…

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το γεγονός:
Την Πέμπτη, 1η Αυγούστου 2019, και ώρα 12.00, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας στην Αλβανία, πραγματοποιήθηκε, με όλες τις τιμές, θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών ογδόντα-πέντε (85) Ελλήνων Πεσόντων στρατιωτικών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου, που ανευρέθησαν στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας του 2009 για την Αναζήτηση, Εκταφή, Προσδιορισμό Ταυτότητας και Ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940-1941.

Στην τελετή, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, παρέστησαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα, καθώς και της Ένωσης Συγγενών και Φίλων Πεσόντων.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση που σχεδόν 70 χρόνια μετά την θυσία τους, οι ψυχές των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών θα αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη και χαιρετίζει τη συνεργασία με την αλβανική πλευρά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει στην ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών επί του πεδίου και την πλήρη εφαρμογή της διακρατικής αυτής συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από EpirusPost.gr


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου