Δυσαρέσκεια Αλβανικού ΥΠΕΞ που η απαγόρευση υποψηφιότητας του Μπελέρη χαρακτηρίζεται ως οπισθοδρόμηση

Ο Αλβανός υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Genc Cakaj

Το αλβανικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση στην τοποθέτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την τελεσίδικη απαγόρευση της υποψηφιότητας του Φ. Μπελέρη για τον δήμο Χιμάρας.

Ακολουθεί μεταφρασμένη στα ελληνικά η ανακοίνωση:

Μετά την γνωστοποίηση της δήλωσης του ΥΠ.ΕΞ. Ελλάδος της 30ης Μαΐου 2019 το Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων (Αλβανίας) εκφράζει την δυσαρέσκειά του που η απόφαση ενός ανεξάρτητου και συνταγματικού θεσμού, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, να χαρακτηρίζεται ως παρέκκλιση ή οπισθοδρόμηση της Αλβανίας στο πλαίσιο της προστασίας των μειονοτήτων.

Η κατάσταση αναφορικά με τον αλβανό υπήκοο Φρέντη Μπελέρη είναι ξεκάθαρη.
Η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών με ομόφωνη ψήφο και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας , έχει απαγορεύσει την υποψηφιότητα του στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η εκλογική νομοθεσία στην Αλβανία απαγορεύει, για μια περίοδο 10 ετών, την υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης των προσώπων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από αλβανικά δικαστήρια.

Αναφορικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως έχουμε εξηγήσει και στις περιπτώσεις των προηγούμενων δηλώσεων για το αυτό θέμα, η ισχύς του Νόμου είναι προς το συμφέρον όλων των αλβανών πολιτών, είτε είναι αυτοί αλβανοί, εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας είτε των άλλων μειονοτήτων χωρίς διαφορά, αποκλεισμό ή διάκριση.

Στην Αλβανία διασφαλίζεται το δικαίωμα των ατόμων, που ανήκουν σε μειονότητες, να αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία χωρίς διακρίσεις. Ωσαύτως είναι εγγυημένη είναι η εξάσκηση παντός εκλογικού δικαιώματος για τους πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες. Επί αυτής της βάσεως, κάθε αλβανός πολίτης, μειονοτικός ή μη, έχει δικαίωμα να απευθύνεται στα αλβανικά δικαστήρια καθώς και στα αρμόδια όργανα για την ερμηνεία του Νόμου στην Δημοκρατία της Αλβανίας.

Η Κυβέρνηση της Αλβανίας έχει δεσμευθεί ανεπιστρεπτί στην συνολική μεταρρύθμιση του τόπου για το καλό και την ευμάρεια όλων των αλβανών πολιτών και στην εδραίωση των επιτευγμάτων στην κατεύθυνση των πέντε κομβικών προτεραιοτήτων για την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελευταία αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί την πλέον σαφή μαρτυρία αυτής της προόδου σχετικά με τα τρέχοντα βήματα για το άνοιγμα, άνευ όρων, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Υπό το πνεύμα αυτό, εκτιμούμε την συνεχή και πολύτιμη στήριξη της Ελλάδος. Για την Αλβανία και την υπόλοιπη περιοχή μας για την πρόοδο στον δρόμο προς την Ευρώπη, ιδίως τώρα την παραμονή της επικείμενης λήψεως απόφασης, εκ μέρους των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η στρατηγική συμμαχία και η φιλία μεταξύ των χωρών μας, καθώς και ο συνεχής διάλογος για διευθέτηση των διμερών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα ήσαν και παραμένουν προτεραιότητα της Αλβανικής Κυβέρνησης.

Η Αλβανία έχει την ισχυρή πεποίθηση πως, μόνον οι λύσεις που εδράζονται στο κράτος δικαίου και τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό είναι προς το ζωτικό συμφέρον των δύο χωρών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου