Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους του ελληνισμού της Αλβανίας

Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους του ελληνισμού της Αλβανίας

Συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν στελέχη που εκπροσωπούν την εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

  • Κατάργηση νόμου Κατρούγκαλου
  • Σύνδεση των δικαιωμάτων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού όχι μόνο με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αλλά και τις διμερείς σχέσεις.
  • Επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στα Τίρανα και τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου

Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, Βασίλης Κάγιος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ευάγγελος Ντούλες και ο υποψήφιος δήμαρχος Χιμάρας Φρέντης Μπελέρης.

Η συζήτηση κινήθηκε σε δύο άξονες. Αφενός στα ζητήματα που αφορούν την μειονότητα ευρύτερα και αφετέρου στην διεκδίκηση του δήμου Χιμάρας από τον Φρέντη Μπελέρη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ενήμερος σε βάθος για τα ελληνοαλβανικά ζητήματα και κυρίως όσα αφορούν τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Τα στελέχη της μειονότητας παρουσίασαν τις επιμέρους παραμέτρους της τρέχουσας κατάστασης και συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες που θα αναλάβει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο άμεσο μέλλον αλλά και μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός της χώρας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του τομεάρχη εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου, του υποψηφίου βουλευτή στην Ά Αθήνας και καθηγητή Άγγελου Συρίγου και του υποψηφίου ευρωβουλευτή και πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία


17/05/2019 - 16:08

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, με τους οποίους συζήτησε εκτενώς τα ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το έντονο ενδιαφέρον του και την αμέριστη συμπαράσταση του στα δίκαια αιτήματα των ομογενών μας. Κατέστησε ακόμη μία φορά σαφές ότι η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε., εξαρτώνται άμεσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και ιδιαίτερα από την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της και την κατάργηση των λεγόμενων «μειονοτικών ζωνών». Αυτά άλλωστε αποτελούν και ρητές δεσμεύσεις της Αλβανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε επίσης πώς στο νέο Νόμο που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις περιοχές που διαβιεί η μειονότητα στην Αλβανία το αμέσως προσεχές διάστημα.


Μπελέρης, Ντούλες, Μητσοτάκης, Κάγιος και συνεργάτες

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου