Αλβανία: Οι αντιδράσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

 Αλβανία: Οι αντιδράσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, δήλωσε: «Η κύρωση της Συμφωνίας, και από την Ελληνική Βουλή, είναι μια λαμπρή είδηση για τις διμερείς σχέσεις με τη Βόρειο Μακεδονία και για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της περιοχής μας! Συγχαρητήρια για το ιστορικό αυτό επίτευγμα!»

«Ευχές και σεβασμός προς τους κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το ιστορικό τους επίτευγμα και τον τερματισμό των πολυετών διαφορών μεταξύ Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας» – έγραψε ο Π/Θ Ράμα στην ιστοσελίδα του.

Σε Ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ αναφέρεται: «Η κύρωση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή, οδηγεί στον τερματισμό των διαφορών περίπου 3 δεκαετιών μεταξύ των δύο χωρών, εδραιώνοντας περισσότερο το ευρω-ατλαντικό μέλλον της ΝΑ Ευρώπης»

«Η κύρωση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή είναι θαρραλέα πράξη της Ελλάδος και προσφορά της για την ειρήνη. Την απόφαση αυτή μόνο μια διορατική κυβέρνηση και Βουλή θα μπορούσαν να λάβουν. Η Συμφωνία μεταξύ των γειτόνων μας, Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, αποδεικνύει ότι τα Βαλκάνια απαλλάσσονται από την αιώνια στασιμότητα, που επιβράδυνε, αλλά δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη χειραφέτηση της ευρύτερης περιοχής» – δήλωσε ο Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Γκραμός Ρούτσι.

«Χαιρετίζω την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, η οποία ανοίγει το δρόμο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και εδραιώνει τις βάσεις της συνεργασίας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» – έγραψε στην ιστοσελίδα του, ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα. Την υπερψήφιση της Συμφωνίας, χαιρέτισε και η πρόεδρος του ΣΚΟ Μόνικα Κρυεμάδι.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Αλβανίας Mπουσάτι, σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε τα ακόλουθα :

«Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, έδωσε λύση στην 27χρονη διαφορά για το όνομα και ανοίγει το δρόμο ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ενωση. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, συγχαρητήρια στους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, Ζάεφ και Ντιμίτρωφ»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου