Αλβανία: Αποδείξτε μας πως οι εκκλησίες και οι εικόνες ανήκουν στην Εκκλησία

Αλβανία: Αποδείξτε μας πως οι εκκλησίες και οι εικόνες ανήκουν στην Εκκλησία

Μετά την αντίδραση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας με αφορμή την διεξαγωγή πασαρέλας νυφικών μέσα στους Ιερούς Ναούς που δεν έχουν επιστραφεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά διαχειρίζονται από το Αλβανικό κράτος. Δηλώσεις σχετικά με το θέμα έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας.

Για το ίδιο θέμα μίλησε σε μεγάλο Αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι φιλικά προσκείμενο στην κυβέρνηση η Γενική Διευθύντρια για την Πολιτισμική κληρονομιά της Αλβανίας, η κα. Τζουλιέτα Χαρασάνι, η οποία είπε πως βλέπει θετικά την επιστροφή των εκκλησιών στην ιδιοκτησία και διαχείριση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και πως η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει την ιδιοκτησία της. !!!

Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι η διαδικασία της επιστροφής πρέπει να γίνει μέσω της Επιτροπής Αναγνώρισης και Επιστροφής Ιδιοκτησιών, ένας κρατικός οργανισμός όπου απευθύνονται όλοι αυτοί που θέλουν την επιστροφή περιουσίας που τους έχει κατασχεθεί ή παράνομα ή από το κράτος.

Η διαδικασία μέσω αυτής της Επιτροπής προβλέπει πως κάθε δικαιούχος θα πρέπει να αποδείξει σε δικαστήριο και στην συγκεκριμένη Επιτροπή ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ιδιοκτησία για να διεκδικήσει στην συνέχει την ιδιοκτησία της περιουσίας.

Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει κερδίσει δικαστικές αποφάσεις που της αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία σε όλες τις εκκλησίες αλλά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια οι διαδικασίες επιστροφής έχουν κολλήσει στην Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνώρισης Περιουσιών, η οποία δεν βγάζει τις σχετικές αποφάσεις. Υπάρχουν επίσης και δεκάδες χιλιάδες εικόνες και Ιερά κειμήλια που κρατούνται από το Αλβανικό κράτος σε αποθήκες και ψευτοεκθέσεις ενώ οι εκκλησίες περιμένουν την επιστροφή τους στα εικονοστάσια από όπου αφαιρέθηκαν το 1967.

Μέχρι τώρα η Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνώρισης Περιουσιών "δεν έχει πειστεί" ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Μια από τις εκκλησίες που ήταν ιδιοκτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν είχε επιστραφεί, ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες ο οποίος κατεδαφίστηκε στις 26 Αυγούστου του 2015 από της Αλβανικές υπηρεσίες.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου