Περίπου 15 χιλιάδες άτομα απασχολούνται διαδικτυακά στην Αλβανία

Περίπου 15 χιλιάδες άτομα απασχολούνται διαδικτυακά στην Αλβανία

Η διαδικτυακή απασχόληση στην Αλβανία παρουσιάζει άνοδο, με περίπου 15.000 Αλβανούς να εργάζονται σε πλατφόρμες όπως Upwork, Freelancer και Guru το 2023. Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία ηγούνται σε αριθμό διαδικτυακών εργαζομένων ανά πληθυσμό στην περιοχή. Τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα είναι η ανάπτυξη λογισμικού, η τεχνολογία και οι επαγγελματικές υπηρεσίες, ενώ τα κέρδη από την διαδικτυακή εργασία αυξήθηκαν κατά 3,2% το 2023.

Ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνεται μετά την άνοδο της πανδημίας. Η Upwork και η Freelancer είδαν πτώση στην προσφορά εργασίας, 10,4% και 52,5% αντίστοιχα, ενώ ο Guru σημείωσε άνοδο 1,2%. Η ζήτηση για μεταφραστές στο διαδίκτυο μειώθηκε σημαντικά στη Ρουμανία.

Η αβεβαιότητα στην αγορά, που προέρχεται από παράγοντες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι οικονομικές πολιτικές, οι συγκρούσεις και οι κλιματικές αλλαγές, οδήγησαν σε συρρίκνωση της αγοράς εργασίας και μέτρια αύξηση των μισθών.

Παρά τις προκλήσεις, η διαδικτυακή απασχόληση παραμένει δημοφιλής επιλογή στην Αλβανία. Η ευκολία πρόσβασης σε εργασία από απόσταση και η δυνατότητα για υψηλότερα κέρδη προσελκύουν όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου