Η Αλβανία υλοποιεί 6 οδικά έργα του δικτύου TEN-T, 137 χλμ με κόστος 1 δισ. ευρώ

Η Αλβανία υλοποιεί 6 οδικά έργα του δικτύου TEN-T, 137 χλμ με κόστος 1 δισ. ευρώ

Η Αλβανία προχωρά με την υλοποίηση έργων σε έξι τμήματα του κύριου ευρωπαϊκού δικτύου υποδομών (TENT), εκ των οποίων τα πέντε ανήκουν στο κύριο δίκτυο των ευρωπαϊκών διαδρόμων και το ένα αποτελεί παράκαμψη του κύριου δικτύου.

Συνολικά, 137,7 χιλιόμετρα έργων βρίσκονται σε εξέλιξη, με 132,88 χιλιόμετρα στο Κύριο Δίκτυο και 4,83 χιλιόμετρα στο ολοκληρωμένο δίκτυο. Η αξία των έργων στο Κύριο Δίκτυο αγγίζει το 1.058.540.000 ευρώ.

Τον τελευταίο χρόνο, τέσσερα νέα έργα ξεκίνησαν, εκ των οποίων τα τρία αφορούν τον Διάδρομο Ιονίου-Αδριατικής και το ένα τον Διάδρομο 8. Στον Διάδρομο Ιονίου-Αδριατικής, τα έργα εστιάζουν στα τμήματα Thumane - Kashar και Lekaj - Konjat - φτέρη, ενώ στον Διάδρομο 8 γίνεται κατασκευή του δρόμου Elbasan - Përrenjas.

Οι προθεσμίες ολοκλήρωσης κυμαίνονται από το 2024 έως το 2027.

Η Αλβανία διαθέτει δύο Οδικούς Διαδρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές που αποτελούν μέρος του βασικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Διάδρομος 8, που περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο και σιδηροδρομική γραμμή, συνδέει το Μπάρι ή το Μπρίντιζι στην Ιταλία με τη Βάρνα στη Βουλγαρία. Ακόμη ημιτελής, ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη σιδηροδρομική γραμμή.

Ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής-Ιονίου, υπό κατασκευή κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αδριατικής και του Ιονίου, ξεκινά από την Τεργέστη (Ιταλία) και φτάνει έως την Καλαμάτα (Ελλάδα). Σημαντικός για την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, λαμβάνει περιορισμένη υποστήριξη από την ΕΕ. Οι χώρες υλοποιούν εσωτερικές πρωτοβουλίες για χρηματοδότηση του έργου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου