ΥΠΑΜ Αλβανίας: Φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες που θα παράγουν όπλα

ΥΠΑΜ Αλβανίας: Φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες που θα παράγουν όπλα

Η κυβέρνηση της Αλβανίας ετοιμάζεται να ανοίξει την πύλη της βιομηχανίας κατασκευής όπλων σε ιδιωτικές εταιρείες, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στον τομέα. Μετά την ίδρυση της κρατικής εταιρείας παραγωγής όπλων Kayo, το Υπουργείο Άμυνας προωθεί ένα δεύτερο νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή, την εμπορία και την τεχνολογική έρευνα όπλων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Kayo δεν θα παραμένει η μοναδική παραγωγός όπλων στην Αλβανία, καθώς η δραστηριότητα ανοίγεται σε ιδιωτικές εταιρείες. Για την εποπτεία και τον έλεγχο, δημιουργείται η Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας, αρμόδια για την χορήγηση αδειών σε ιδιώτες για την κατασκευή και εμπορία στρατιωτικών όπλων και πυρομαχικών.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προσφέρει σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα. Αξίζει να σημειωθούν:

  • Φορολογικές ελαφρύνσεις: Επενδυτές που θα διαθέσουν τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ευρώ στην παραγωγή στρατιωτικών όπλων, θα απολαμβάνουν συντελεστή φόρου κέρδους 0% για δέκα χρόνια.
  • Μείωση ΦΠΑ: Απαλλαγή 10% από τον ΦΠΑ για τους ιδιοκτήτες όπλων.
  • Απαλλαγές από φόρους: Απαλλαγή από τον φόρο επιπτώσεων των υποδομών και κάθε άλλο τοπικό ή κεντρικό φόρο ακινήτων.
  • Πρόσβαση σε δημόσια ερευνητικά κονδύλια: Δυνατότητα χρησιμοποίησης δημόσιων κονδυλίων για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα.
  • Υποστήριξη υποδομών: Κάλυψη του κόστους υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου