Αποτεφρωτήρια: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια

Αποτεφρωτήρια: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια

Σκάνδαλο εκατομμυρίων, περιβαλλοντική κρίση και πολιτικά πρόσωπα στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Η υπόθεση των αποτεφρωτηρίων στην Αλβανία έρχεται στο φως, αποκαλύπτοντας μια σειρά από ατασθαλίες και ζημιές που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τρία αποτεφρωτήρια, υπερκοστολογημένα και μη λειτουργικά, στέκονται ως μνημεία διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται σε ένα σκάνδαλο που αγγίζει τα όρια της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Εταιρείες κέρδισαν συμβάσεις για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων, λαμβάνοντας προκαταβολές εκατομμυρίων ευρώ. Τα αποτελέσματα; Τρία άψυχα κτίρια που δεν λειτούργησαν ποτέ, αφήνοντας πίσω τους μόνο χρέη και περιβαλλοντική ρύπανση.

Η βασική αρχή της διαχείρισης απορριμμάτων, ο διαχωρισμός στην πηγή, αγνοήθηκε παντελώς. Αδιαχώριστα απορρίμματα, ακατάλληλα για καύση, καίγονταν στα αποτεφρωτήρια, εκτινάσσοντας στον αέρα τοξικές ουσίες και αυξάνοντας δραματικά το κόστος λειτουργίας.

Χωματερές ξεχειλίζουν, ρυπαίνοντας τα υδάτινα αποθέματα και μολύνοντας τον αέρα με αέρια του θερμοκηπίου και τοξικά αέρια. Η περιβαλλοντική ζημιά είναι ανυπολόγιστη, ενώ η δημόσια υγεία τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

Η Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (ΣΠΑΚ) έχει αναλάβει τις έρευνες. Κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και κακοδιαχείριση βαραίνουν επιχειρηματίες και πολιτικά πρόσωπα.

Για τα αποτεφρωτήρια Φιέρ και Ελμπασάν, έχουν ήδη επιβληθεί καταδίκες. Επιχειρηματίες καταζητούνται, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού και ο Δήμαρχος Τιράνων έχουν κλητευθεί για ανάκριση.

Η Αλβανία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική κρίση. Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη.

...

52 χρόνια κάθειρξη συνολικά για τους 9 κατηγορούμενους του αποτεφρωτηρίου στο Ελμπασάν

Αυτή την Πέμπτη διεξάγεται ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο για το αποτεφρωτήριο του Ελμπασάν, όπου αναμένεται η ετυμηγορία για τους κατηγορούμενους. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους υπο...
...

103 εκατ. ευρώ «έκαψαν» τα αποτεφρωτήρια στην Αλβανία το πρώτο εξάμηνο του 2023

Καθώς η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) ζήτησε από την Αλβανική Βουλή να εγκρίνει τη σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Arben Ahmetaj, ενώ μια σει...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου