Η ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση των Τιράνων σε πλήρη αντίθεση με τον πληθυσμό τους

Η ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση των Τιράνων σε πλήρη αντίθεση με τον πληθυσμό τους

Στα Τίρανα, η ανεξέλεγκτη κατασκευαστική δραστηριότητα τα τελευταία 9 χρόνια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πληθυσμιακή εξέλιξη.

Αν και ο δήμαρχος Erion Veliaj την αποδίδει στην αυξανόμενη ζήτηση για στέγαση, τα δεδομένα λένε μια διαφορετική ιστορία.

Η μέση ετήσια αύξηση πληθυσμού στα Τίρανα αγγίζει τις 13.000 κατοίκους, ενώ οι κατασκευές παράγουν 7 διαμερίσματα ανά νέα οικογένεια (5 ετών).

Ο Veliaj, αγνοώντας ότι ο μέσος όρος οικογένειας στην Αλβανία είναι 3,8 άτομα, όχι 3, ισχυρίζεται ότι η πόλη χρειάζεται 8.000 διαμερίσματα ετησίως.

Το 2021, χτίστηκαν 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νέων κατοικιών, ενώ ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά μόλις 6.030 άτομα.

Η ασύμμετρη ανάπτυξη δημιούργησε πλήθος άφθονα αδιάθετα διαμερίσματα, καθιστώντας τα ασύμφορα για αγορά.

Η υπερβολική προσφορά ακινήτων, σε συνδυασμό με την αδυναμία απορρόφησης από τον πληθυσμό, δημιουργεί εύφορο έδαφος για φαινόμενα φούσκας. Η κατάρρευση μίας τέτοιας φούσκας θα είχε δραματικές συνέπειες για την οικονομία της πόλης, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες, χρεοκοπίες και σημαντική ύφεση.

Η ασύμμετρη αγορά ακινήτων, με έμφαση στην κατασκευή άφθονων αδιάθετων διαμερισμάτων, θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαια επενδυτών και αγοραστών. Σε περίπτωση φούσκας, η αξία των ακινήτων δύναται να καταρρεύσει, οδηγώντας σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για όσους έχουν επενδύσει.

Επιπλέον, η εκτεταμένη κατασκευή φέρνει μαζί της αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και την ποιότητα ζωής. Η σκόνη, η ηχορύπανση και η αύξηση των ρύπων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού, ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων όπως παιδιά και ηλικιωμένους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου