Αύξηση κατά 52% των στεγαστικών δανείων στην Αλβανία για τον Απρίλιο

Αύξηση κατά 52% των στεγαστικών δανείων στην Αλβανία για τον Απρίλιο

Η αγορά ακινήτων στην Αλβανία συνεχίζει να ακμάζει, με τα στεγαστικά δάνεια να καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο. Τον Απρίλιο, οι τράπεζες χορήγησαν σχεδόν 4,9 δισεκατομμύρια λεκ (48 εκατ. ευρώ περίπου) σε νέα στεγαστικά δάνεια, σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Συνολικά, το πρώτο τετράμηνο του έτους είδε το ύψος των εκταμιευθέντων στεγαστικών δανείων να φτάνει στα 17,9 δισεκατομμύρια λεκ, καταγράφοντας άνοδο 16% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί η στροφή προς το τοπικό νόμισμα: Το 72% των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν το 2024 δόθηκαν σε λεκ, με το νέο δάνειο σε λεκ να εκτοξεύεται κατά 125% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2023. Ταυτόχρονα, οι χορηγήσεις σε ευρώ μειώνονται δραστικά, αγγίζοντας μόλις το μισό για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Συνολικά, το ενεργό δανειακό χαρτοφυλάκιο για αγορά κατοικιών έχει φτάσει τα 190 δισεκατομμύρια λεκ, με ετήσια αύξηση 10,6%, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 26% της συνολικής πίστωσης στην αλβανική οικονομία.

Η έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνει ότι το 60% των ακινήτων που αγοράστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2023 χρηματοδοτήθηκαν με τραπεζικό δάνειο, έναντι 40% το πρώτο εξάμηνο.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την ακμάζουσα ζήτηση στα χαμηλά επιτόκια, τα οποία προσελκύουν τόσο Αλβανούς όσο και ξένους αγοραστές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ακίνητα στα παράλια, τροφοδοτούμενο από την τουριστική ανάπτυξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δείκτη Fischer, οι τιμές των κατοικιών στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 σημείωσαν μείωση 7,6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο, ενώ σε ετήσια βάση η άνοδος επιβραδύνθηκε στο 3,2%, από 16,6% στα τέλη του 2022.

Στα Τίρανα, οι τιμές κατέγραψαν μείωση 10,1% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, αλλά παραμένουν ελαφρώς υψηλότερες σε ετήσια βάση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου