2003-2023, ο πληθυσμός της Αλβανίας έχει γεράσει με τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη

2003-2023, ο πληθυσμός της Αλβανίας έχει γεράσει με τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη

Η Αλβανία, παρά το ότι διατηρεί έναν από τους νεότερους πληθυσμούς στην Ευρώπη, βιώνει ταχύτατους ρυθμούς γήρανσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η μέση ηλικία εκτοξεύτηκε στα 38,8 έτη το 2023, σημειώνοντας την υψηλότερη αύξηση στην ήπειρο (11 έτη από το 2003).

Η μετανάστευση και η υπογεννητικότητα φέρουν το κύριο βάρος για αυτό το φαινόμενο, αφήνοντας την Αλβανία με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ακόμα και στον δημόσιο τομέα. To "brain drain", ιδιαίτερα στους μορφωμένους νέους, οξύνει το πρόβλημα, αφήνοντας τη χώρα χωρίς ειδικούς σε κρίσιμους τομείς.

Συγκριτικά, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Βόρεια Μακεδονία παρουσιάζουν μεν υψηλούς ρυθμούς γήρανσης, αλλά με διαφορά 4-6 ετών από την Αλβανία. Σε αντίθεση, η Σουηδία, η Μολδαβία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο διατηρούν σταθερή ή ελάχιστη αύξηση της μέσης ηλικίας.

Οι συνέπειες της γήρανσης στην Αλβανία είναι ανησυχητικές: Αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις, υγεία και φροντίδα ηλικιωμένων, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και πίεση στα συστήματα υγείας και ασφάλισης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Ilir 03/06/2024 15:56

Populli më i ri në Europë, Shqipëria.

Populli më i ri në Europë, Shqipëria.

Προσθήκη σχολίου