Ειδικοί ζητούν την προστασία της αρχαιολογικής ανακάλυψης στο Δυρράχιο

Ειδικοί ζητούν την προστασία της αρχαιολογικής ανακάλυψης στο Δυρράχιο

Η αρχαιολογική αποστολή στην περιοχή του λυκείου «Γεώργιου Καστριώτη» στο Δυρράχιο ολοκληρώνεται, αφήνοντας πίσω της ένα συναρπαστικό παζλ ευρημάτων και ερωτημάτων για το μέλλον του χώρου.

Μωσαϊκό δάπεδα, τοιχογραφίες, ερείπια λουτρών και ίσως ενός λατρευτικού μνημείου έρχονται στο φως, τροφοδοτώντας το ενδιαφέρον για την ιστορία της πόλης.

Η μετατροπή της περιοχής σε επισκέψιμο αρχαιολογικό πάρκο μοιάζει με ιδανική λύση, λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητά της σε αμφιθέατρο και μουσείο.

Ο ιστορικός Ντόριαν Χατίμπι τονίζει την ανάγκη διατήρησης των ευρημάτων και πολλαπλασιασμού των προσπαθειών για την προστασία τους.

Παράλληλα, ο καθηγητής Luan Perzhita, επικεφαλής της αποστολής, υπογραμμίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης των μελετών και λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων για το μέλλον.

Η επιθυμία των πολιτών να ανοίξει ο χώρος στο κοινό, φέρνει στο προσκήνιο την εκπαιδευτική αξία των ευρημάτων.

Ο Mikel Nushi, μέλος της αποστολής, τονίζει τη σημασία της γνωστοποίησης των ευρημάτων και προτείνει την κατασκευή του σχολείου σε άλλη τοποθεσία.

Η περίπτωση του Βυζαντινού Κυκλικού Φόρουμ, όπου η θυσία ενός δρόμου οδήγησε στην αποκάλυψη ενός σημαντικού μνημείου, αποτελεί ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου