Αλβανική Εταιρεία Ενέργειας: Πούλησε ενέργεια σε μισή τιμή - Χάθηκαν 2,3 εκατ. ευρώ

Αλβανική Εταιρεία Ενέργειας: Πούλησε ενέργεια σε μισή τιμή - Χάθηκαν 2,3 εκατ. ευρώ

Η Αλβανική Εταιρεία Ενέργειας (KESH) βάλλεται από παντού, καθώς έρχονται στο φως πρακτικές που αγγίζουν τόσο την τιμολόγηση της ενέργειας, όσο και διαχειριστικά ζητήματα.

Πούλησε 60 εκατομμύρια kWh ενέργειας τον Μάιο σε μόλις 54 ευρώ/MWH, ενώ η τιμή στο χρηματιστήριο (HUPX) ήταν σχεδόν διπλάσια (91 ευρώ/MWH). Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, άμα λάβουμε υπόψη την τιμή του HUPX.

Παράλληλα, η KESH προχωρά στη θέση σε λειτουργία δύο πλοίων παραγωγής ενέργειας, "Tigri1" και "Tigri3", με σύμβαση που προβλέπει πληρωμή 68 εκατομμυρίων δολαρίων, ακόμα και αν τα πλοία δεν λειτουργήσουν.

Η λογική αμφισβητείται, καθώς η KESH ζητά από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράλληλα προχωρά σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας επενδύσεις.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουν καταγγελθεί καταχρήσεις εκατομμυρίων ευρώ με 670 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2021-2022 να αγνοούνται και διαγωνισμούς ύψους 257 εκατομμυρίων ευρώ να δίνονται σε 1-2 εταιρείες με αδιαφανείς διαδικασίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου