493.404 MWh ενέργειας διακινήθηκαν στο κοινό χρηματιστήριο Αλβανίας - Κοσόβου, ALPEX

493.404 MWh ενέργειας διακινήθηκαν στο κοινό χρηματιστήριο Αλβανίας - Κοσόβου, ALPEX

Η συγχώνευση των ενεργειακών αγορών Shqiqëri και Κοσσυφοπεδίου έφερε άνοδο στους όγκους συναλλαγών στο Αλβανικό Χρηματιστήριο Ηλεκτρικής Ενέργειας (ALPEX). Για το πρώτο τετράμηνο του 2024, μέσω του ALPEX διακινήθηκαν 493.404 MWh ενέργειας, ποσότητα που υπερβαίνει το ήμισυ του συνολικού όγκου του 2023.

Η ALPEX ιδρύθηκε στις 11 Απριλίου 2023, ενώ οι Δημοπρασίες Ημέρας (Day Forward Auctions) λειτουργούν ως συγχωνευμένη αγορά μεταξύ των δύο χωρών από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 37% της συνολικής ενέργειας που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο αφορά την περιοχή προσφορών του Κοσσυφοπεδίου. Η τάση, ωστόσο, δείχνει αύξηση της ποσότητας, με τον Απρίλιο να καταγράφει μεγαλύτερο όγκο για το Κοσσυφοπέδιο σε σχέση με την Αλβανία.

Σήμερα, 24 εταιρείες δύναται να πραγματοποιούν συναλλαγές πώλησης-αγοράς στις δύο περιοχές προσφορών. Συνολικά, 19 εταιρείες από την Αλβανία - 14 ιδιωτικές και 5 δημόσιες - έχουν εισαχθεί στην ALPEX, ενώ 5 εταιρείες προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο.

...

ALPEX: Τίθεται σε λειτουργία η κοινή ανταλλαγή ενέργειας Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας

Τον Μάρτιο του 2023, το Αλβανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ALPEX) ξεκίνησε να λειτουργεί, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον ενεργειακό τομέα στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Η λειτουργία της ALPEX ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου