Το 60% των ακινήτων που πωλήθηκαν στην Αλβανία αγοράστηκαν με δάνειο

Το 60% των ακινήτων που πωλήθηκαν στην Αλβανία αγοράστηκαν με δάνειο

Η αγορά ακινήτων στην Αλβανία διατηρεί σταθερή πορεία στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Αλβανίας (BSH). Ο συνολικός αριθμός πωλήσεων ακινήτων έφτασε τις 1.169, αριθμός που αγγίζει τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η χρηματοδότηση των αγορών, καθώς το 60% των ακινήτων πουλήθηκαν με τραπεζικό δάνειο. Σε 60% αυτών των περιπτώσεων, τα δάνεια κάλυψαν έως και το 60% της αξίας του ακινήτου. Ο μέσος όρος πωλήσεων ανά άτομο παρέμεινε σταθερός στα 7.

Ενώ ο μέσος χρόνος πώλησης πανελλαδικά παρουσιάζει μικρή άνοδο στους 10,9 μήνες, στα Τίρανα η ταχύτητα πώλησης έχει επιταχυνθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 8,3 μήνες. Στις παράκτιες περιοχές, ο χρόνος πώλησης αγγίζει τους 10,9 μήνες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές παρατηρείται αύξηση στα 13,6 μήνες.

Στο μέτωπο των ενοικίων, οι τιμές παραμένουν σταθερές τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικά ακίνητα. Η δραστηριότητα ενοικίασης συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα, με έμφαση στο κέντρο της πόλης.

Οι μεσίτες ακινήτων εκφράζουν αισιοδοξία για το επόμενο εξάμηνο, προβλέποντας άνοδο στις τιμές και αύξηση του αριθμού των ακινήτων προς πώληση. Η αισιοδοξία αγγίζει τόσο το βραχυπρόθεσμο όσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον (έως δύο χρόνια) της αγοράς στην περιοχή δραστηριοποίησης των μεσιτών, ενώ εκφράζεται και γενική αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς ακινήτων σε εθνικό επίπεδο.

Η έρευνα που στηρίζει τα συμπεράσματα της έκθεσης διεξήγαγε η BSH τον Νοέμβριο του 2023, με δείγμα 230 κατασκευαστικές εταιρείες και μεσίτες ακινήτων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 75%-80% του κλάδου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου