9 συλληφθέντες για σκάνδαλο πυραμιδικού συστήματος στα Τίρανα

9 συλληφθέντες για σκάνδαλο πυραμιδικού συστήματος στα Τίρανα

Η Εισαγγελία Τιράνων προχώρησε σε εννέα συλλήψεις για το αδίκημα της Πυραμιδικού Συστήματος" σε βάρος των εταιρειών Micro Credit Albania, ADCA, SHP Zig, FS, FLASH, καθώς και των διαχειριστών και εκτελεστών τους.

Πέντε από τους κατηγορούμενους, οι Aldo Daka, Albert Gega, Edmond Mato, Arben Meskuti και Alban Kote, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας, ενώ οι Kejda Seferi, Elda Ibro, Jorsida Dervishi και Alketa Tanushi τέθηκαν υπό κατ' οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι εταιρείες αυτές έλαβαν από την ProCredit Bank 3.999 δάνεια, συνολικού ύψους 7.299.203 ευρώ, τα οποία θεωρούνται επισφαλή και απλήρωτα. Φέρεται να "χρησιμοποιούσαν σχέδιο αναγκαστικού δανείου", όπου οι οφειλέτες, με παλιά χρέη σε τράπεζες, αναγκάζονταν να λάβουν νέα δάνεια από την MCA, παρόλο που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα. Μισθοί, ακίνητα και αυτοκίνητα μπλοκαρίστηκαν από τις υπηρεσίες επιβολής, οδηγώντας τους οφειλέτες σε λήψη νέων δανείων.

Η MCA φέρεται να ρευστοποιούσε τα δάνεια αυτά, αναγκάζοντας τους πιστωτές να λάβουν νέα δάνεια από την ίδια εταιρεία, για να ξεκλειδώσουν τα παλιά. Αφού λάμβαναν νέα δάνεια, τα περιουσιακά στοιχεία και οι λογαριασμοί τους αποδεσμεύονταν, μόνο για να έρθουν αντιμέτωποι με νέες απαιτήσεις ρευστοποίησης.

Πολλοί πιστωτές έπεσαν θύμα αυτού του σχήματος, χάνοντας περιουσιακά στοιχεία και υφιστάμενοι οικονομική καταστροφή. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φέρεται να επέβαλλαν τόκους υπερημερίας από 2% έως 8% ετησίως, βαθαίνοντας την κλοπή.

Συνολικά, 14 ακίνητα κατασχέθηκαν από την MCA από έναν πολίτη για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3.500 δολαρίων, σε μια από τις πολλές περιπτώσεις αυθαίρετων κατασχέσεων.

Η Elda Ibro, διαχειριστής της MCA, και οι Aldo Daka, Albert Gega και Edmond Mato, διαχειριστές της εκτελεστικής εταιρείας Star-FS, κατηγορούνται για κλοπή, ενώ οι Arben Meskuti, Alban Kote και Alketa Tanushi κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας. Η έρευνα για τη δραστηριότητα αυτή διεξάγεται εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου