Πάνω από το ένα πέμπτο της άγριας ζωής της Ελλάδας είναι σε κρίσιμο κίνδυνο

Πάνω από το ένα πέμπτο της άγριας ζωής της Ελλάδας είναι σε κρίσιμο κίνδυνο

Η πλούσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με μια ανησυχητική απειλή, καθώς πάνω από 2.500 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων αγγίζουν το χείλος της εξαφάνισης. Από αυτά, περίπου 500 κατηγοριοποιούνται ως "κρίσιμα απειλούμενα", όπως ο επιβλητικός γύπας.

Ωστόσο, σε στοχευμένες προσπάθειες προστασίας, ορισμένα είδη που κάποτε κινδύνευαν άμεσα, όπως η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και το μικρότερο κικινέζι, επανακατηγοριοποιούνται σε κατηγορίες χαμηλότερου κινδύνου.

Η Ελλάδα φιλοξενεί 116 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 57 μαστίζονται από τον κίνδυνο εξαφάνισης, όπως οι καφέ αρκούδες της Ηπείρου. Για την προστασία αυτών και άλλων ευάλωτων ειδών, οργανώσεις όπως η Arcturos ηγούνται του αγώνα για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Σχεδόν 422 είδη πουλιών στολίζουν τους ελληνικούς αιθέρες, με το 70% να αποτελείται από αποδημητικά πτηνά. Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης από τα βόρεια προς τα νότια, πολλά πουλιά κάνουν στάση σε λίμνες και δέλτα ποταμών, δημιουργώντας μοναδικά οικοσυστήματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου