Αλβανία: Συμφωνία με Φιλιππίνες για εισαγωγή χιλιάδων εργατών

Αλβανία: Συμφωνία με Φιλιππίνες για εισαγωγή χιλιάδων εργατών

Η Αλβανία, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, στρέφεται προς τις Φιλιππίνες για να καλύψει τις ανάγκες της, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας που θα επιτρέψει την έλευση χιλιάδων Φιλιππινέζων εργατών στην Αλβανία.

Ο ακριβής αριθμός εργατών που θα έρθουν δεν έχει διευκρινιστεί από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 30.000 και 40.000.

Η επιλογή των Φιλιππινών ως εργατικού δυναμικού οφείλεται πιθανώς στην ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού στους τομείς που η Αλβανία έχει ανάγκη.

Επιπλέον, οι Φιλιππίνες αποτελούν μια φιλική προς τους μετανάστες χώρα με μεγάλη εμπειρία στην αποστολή εργατών στο εξωτερικό.

Η συμφωνία με τις Φιλιππίνες έρχεται να συμπληρώσει τις προσπάθειες της Αλβανίας για την προσέλκυση εργατών και από άλλες χώρες.

Παράλληλα, η χώρα έχει λάβει μέτρα για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομία της.

Ενδεικτικό παράδειγμα η άρση βίζας με το Αζερμπαϊτζάν, η οποία στοχεύει στην διευκόλυνση της τουριστικής ροής.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ομαλή ένταξη των μεταναστών στην αλβανική κοινωνία, το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε νέα Στρατηγική Μετανάστευσης για το διάστημα 2024-2030.

Στόχος της στρατηγικής είναι η αναθεώρηση της νομικής βάσης για τη μετανάστευση για εργασιακούς λόγους, η κοινωνική ένταξη των μεταναστών και η επανένταξη των επιστρεφόμενων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, από το 2019 έως το 2023 χορηγήθηκαν 24.590 άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς πολίτες.

Ωστόσο, η έκθεση REL αναφέρει έλλειψη στοιχείων για τον αριθμό των εργατών που παραμένουν στην Αλβανία.

Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς εργάτες προέρχονται από Τουρκία, Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Ινδία και Ιταλία και απασχολούνται κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και των κατασκευών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου