Αλβανία: Τα οφέλη της αμνηστίας 3% για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Αλβανία: Τα οφέλη της αμνηστίας 3% για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Η αλβανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει την αμνηστία για σπίτια και ακίνητα.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η αξία των ακινήτων θα αναπροσαρμοστεί με φορολογικό συντελεστή 3%, μειώνοντας σημαντικά το φορολογικό βάρος για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή αγγίζει τόσο πολίτες όσο και επιχειρήσεις, με στόχο την καταπολέμηση της άτυπης οικονομίας και την ενθάρρυνση των συναλλαγών.

Η ενημέρωση της αξίας των ακινήτων φέρνει οικονομικά οφέλη στους ιδιοκτήτες, καθώς η φορολογική επιβάρυνση κατά την πώληση του ακινήτου θα είναι αισθητά χαμηλότερη. Επιπλέον, η ενοποίηση του φορολογικού συντελεστή απλοποιεί τη διαδικασία, καθιστώντας την πιο φιλική προς τον χρήστη.

Η πρόβλεψη για αμνηστία ακινήτων έρχεται ως συνέχεια παρόμοιων πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν (2011, 2013, 2016, 2020). Η ενημέρωση των αξιών πραγματοποιήθηκε το 2022, με αύξηση έως και 76% σε ορισμένες περιοχές.

Η υλοποίηση της ενοποίησης του φορολογικού συντελεστή αποτελεί καινοτομία, ενώ η διαδικασία επανεκτίμησης ακινήτων το 2022 απέφερε έσοδα άνω των 12 δισεκατομμυρίων λεκ (περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια) στο κράτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου