Περίπου 15.000 Αλβανοί έχουν άδεια κυνηγετικών όπλων

Περίπου 15.000 Αλβανοί έχουν άδεια κυνηγετικών όπλων

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες στην Αλβανία, τρία θλιβερά περιστατικά με κυνηγετικά όπλα άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς και έναν τραυματία. Αυτά τα τραγικά συμβάντα αποτελούν ένα καμπανάκι για την κοινωνία, φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της οπλοφορίας και τα επικίνδυνα αποτελέσματά της.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας Faik Basha, περίπου 15.000 Αλβανοί φέρουν νόμιμα πυροβόλα όπλα, κυρίως κυνηγετικά. Η άδεια οπλοφορίας λαμβάνεται μετά από έλεγχο και πρέπει να ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια.

Ωστόσο, η ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι πολλά από αυτά τα όπλα, αν και νόμιμα, δεν χρησιμοποιούνται πλέον για το κυνήγι, καθώς η δραστηριότητα έχει απαγορευτεί εδώ και 10 χρόνια. Τα όπλα αυτά παραμένουν στα σπίτια, θέτοντας σε κίνδυνο τους γύρω σε περίπτωση αδυναμίας, λογομαχίας ή ψυχικών προβλημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο 82χρονος άνδρας στη Λούσνια, ο οποίος, σύμφωνα με τον Basha, έπασχε από ψυχικά προβλήματα. Λαμβάνοντας το όπλο πριν από 22 χρόνια, δεν υποβλήθηκε ποτέ σε επανέλεγχο, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους γύρω του.

Η τραγωδία αυτή, όπως και οι υπόλοιπες, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και περιορισμούς στην οπλοφορία. Η ψυχική υγεία των κατόχων όπλων οφείλει να λαμβάνεται υπόψη, καθώς και η ύπαρξη ασφαλών συνθηκών αποθήκευσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου