Η ΕΕ χρηματοδοτεί πλωτό ηλιακό σταθμό στην Αλβανία με 2,6 εκατ. ευρώ

Η ΕΕ χρηματοδοτεί πλωτό ηλιακό σταθμό στην Αλβανία με 2,6 εκατ. ευρώ

Η Αλβανία κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία και την αειφόρα ανάπτυξη, με την χρηματοδότηση ενός πλωτού ηλιακού φωτοβολταϊκού (ΦΒ) σταθμού ισχύος 12,9 MW από το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (WBIF), την περιφερειακή πρωτοβουλία της ΕΕ.

Το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί στη δεξαμενή του υδροηλεκτρικού σταθμού Vau i Dejes (HPP), θα χρηματοδοτηθεί με συνολικό ποσό 12 εκατομμυρίων ευρώ, με το WBIF να συνεισφέρει 2,6 εκατομμύρια ευρώ υπό μορφή επιχορήγησης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) θα χορηγήσει δάνειο 7,48 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αλβανική κυβέρνηση θα καλύψει το υπόλοιπο ποσό ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εγκατάσταση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025, θα αποτελέσει την πρώτη εφαρμογή τεχνολογίας καθαρού πλωτήρα στα Δυτικά Βαλκάνια. Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει την εγκατάσταση πλωτών ηλιακών συλλεκτών απευθείας στην επιφάνεια του νερού, χωρίς την ανάγκη για πρόσθετες δομές.

Πέρα από την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (18 GWh ετησίως), το έργο αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 8.700 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου