Η Αλβανία αποχώρησε από τη λίστα παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Αλβανία αποχώρησε από τη λίστα παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μετά από 29 χρόνια, η Αλβανία αποχώρησε από τη λίστα των χωρών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ). Η ψηφοφορία έγινε αυτή την Τετάρτη και τελικά προέκυψε με 52 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 1 αποχή. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν και οι 3 σοσιαλιστές βουλευτές Blerina Gjylameti, Klotilda Bushka και Etilda Gjonaj, ενώ δεν ήταν παρόντες οι δύο σοσιαλιστές βουλευτές Eduard Shalsi και Aurora Mara.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι οι 3 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha, Jorida Tabaku και Ferdinand Xhaferaj δεν συμμετείχαν καθόλου στην ψηφοφορία.

Ζητήματα ανησυχίας παραμένουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η διαφθορά και το εξαιρετικά αδύναμο δικαστικό σύστημα.

«Το Συμβούλιο λυπάται βαθιά που, παρά τη γενική πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών του, το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης συνέχισε να επιδεινώνεται στην Αλβανία. Αυτή η οπισθοδρόμηση είναι σοβαρή» - αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

Καλεί σε αυτοσυγκράτηση «από τη χρήση απειλών και σκληρής ρητορικής εναντίον δημοσιογράφων που απειλούν τη σωματική τους ασφάλεια και την ικανότητά τους να αναφέρουν. Να αποποινικοποιηθεί πλήρως η συκοφαντική δυσφήμιση, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και να περιοριστούν τα δυσανάλογα υψηλά πρόστιμα και τα υπερβολικά ποσά αποζημίωσης που μπορούν να επιβληθούν για συκοφαντική δυσφήμιση, τα οποία έχουν ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στους δημοσιογράφους και ενθαρρύνουν την αυτολογοκρισία» - αναφέρει η έκθεση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου