Η Αλβανία έκτη στην Ευρώπη για θύματα τροχαίων ατυχημάτων

Η Αλβανία έκτη στην Ευρώπη για θύματα τροχαίων ατυχημάτων

Παρόλο που η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα, τα στατιστικά στοιχεία του 2022 δείχνουν ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το INSTAT, το 2022, 164 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 59 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Αυτό το ποσοστό υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ανέρχεται σε 46 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Η Αλβανία κατατάσσεται έκτη στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων από τροχαία δυστυχήματα, πίσω από τη Ρουμανία (86 θανάτοι ανά 1 εκατομμύριο), τη Βουλγαρία (78), την Κροατία (71) και την Πορτογαλία (60).

Αν και η Αλβανία υστερεί σε σχέση με τις κορυφαίες χώρες της λίστας, η σύγκριση με γειτονικές χώρες δείχνει πιο αισιόδοξα αποτελέσματα. Σύμφωνα με διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των θανάτων σε αυτές τις χώρες φαίνεται να είναι χαμηλότερος.

Παρά τις προκλήσεις, η χώρα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Το 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2000, όταν ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων. Σε σύγκριση με το 2007, όταν σημειώθηκε το υψηλότερο ρεκόρ θανάτων, ο αριθμός έχει μειωθεί στο μισό.

Το INSTAT αποδίδει το 70-80% των τροχαίων ατυχημάτων σε ανθρώπινο παράγοντα, με τους νεαρούς οδηγούς ηλικίας 25-34 ετών να είναι η πιο ευάλωτη ομάδα.

Σε αντίθεση με την Αλβανία, η ΕΕ στο σύνολό της παρουσίασε αύξηση 4% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα το 2022, με 20.653 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη αύξηση μετά από δύο χρόνια πτώσης, η οποία οφείλεται πιθανώς στους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19 που επηρέασαν τις μετακινήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου