Αλβανία: Η σκιά της διαφθοράς πάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό

Αλβανία: Η σκιά της διαφθοράς πάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό

Στα 674 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ) ανέρχεται ο κρατικός προϋπολογισμός της Αλβανίας για το 2023. Το 60% αυτού του ποσού διοχετεύεται σε μισθούς, τόκους χρέους, επιδοτήσεις και συντάξεις, ενώ το υπόλοιπο 40% κατανέμεται σε λειτουργικές δαπάνες, τοπικό προϋπολογισμό, κεφαλαιουχικές επενδύσεις και ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό του 2019.

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στρατηγική διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών με στόχο τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του προϋπολογισμού. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χορηγήσει δάνειο 87 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, ενώ η Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη έχει ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παρά τις προσπάθειες, η έκθεση του ΣΠΑΚ για το 2023 αποκαλύπτει διαδεδομένη διαφθορά στις προμήθειες ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις. Σημειώνονται περιπτώσεις όπου:

  • Παραβιάζεται η ισότητα στους δημόσιους διαγωνισμούς.
  • Δημιουργούνται εικονικές μέθοδοι για την απόκρυψη πράξεων διαφθοράς.
  • Κεφάλαια μεταφέρονται σε εταιρείες που σχετίζονται με δημόσιους λειτουργούς και στη συνέχεια επενδύονται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία.
  • Χορηγούνται χρήματα για υπηρεσίες που δεν παρέχονται ποτέ.

Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση των δημοσίων πόρων πλήττουν την ανάπτυξη της οικονομίας, την ευημερία των πολιτών και την ισότητα στην αγορά. Η εδραίωση χρηστής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών είναι απαραίτητη για την πρόοδο της Αλβανίας.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η διασφάλιση της αποτελεσματικής χρήσης των δημοσίων πόρων αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις για την Αλβανία. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και η υγιής αντιπολίτευση είναι απαραίτητες για την επίτευξη αυτών των στόχων.

...

Ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος στην Αλβανία αποκαλύπτει ζημιά 710 εκατ. ευρώ από κακοδιαχείριση

Ο Ανώτατος Κρατικός Έλεγχος (ΑΚΕ) στην Αλβανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας οικονομική ζημιά ύψους 72,3 δισεκατομμυρίων λεκ (710 εκατ. ευρώ περίπου) για το 2023. Η κακή διαχείριση τω...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου