Παγκόσμια Τράπεζα: Απαιτούνται περισσότερες επιδοτήσεις για τους Αλβανούς αγρότες

Παγκόσμια Τράπεζα: Απαιτούνται περισσότερες επιδοτήσεις για τους Αλβανούς αγρότες

Η γεωργία στην Αλβανία, παρότι βίωνε μαρασμό για πάνω από μια δεκαετία, δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα το 2023, με τα στατιστικά στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης να καταγράφουν ανησυχητική συρρίκνωση.

Η πτώση του 0,68% στον αγροτικό τομέα αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για έναν κλάδο ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι απασχολεί περίπου το 1/3 του πληθυσμού της χώρας και συμβάλλει έως και 27% στο ΑΕΠ.

Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην πτωτική πορεία της γεωργίας, με τους σημαντικότερους να είναι:

  • Αύξηση του εργατικού κόστους: Το αυξημένο κόστος εργασίας δυσχεραίνει την κερδοφορία των αγροτικών επιχειρήσεων.
  • Πτώση του ξένου νομίσματος: Η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος έναντι ξένων νομισμάτων έκανε τις εισαγωγές γεωργικών εφοδίων ασύμφορα ακριβές.
  • Μειωμένη κυβερνητική υποστήριξη: Η έλλειψη χρηματοδότησης και επιδοτήσεων μετά το μπλοκάρισμα του IPARD άφησε τον κλάδο χωρίς ουσιαστική στήριξη.
  • Ανάπτυξη τουρισμού εις βάρος της γεωργίας: Η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού φαίνεται να ωφελεί άλλους τομείς της οικονομίας, αγνοώντας την ανάπτυξη και ενίσχυση της γεωργίας.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Αλβανία υστερεί αισθητά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την επιχορήγηση των αγροτών.

Ειδικοί επισημαίνουν πως χωρίς ουσιαστική και στοχευμένη υποστήριξη, η γεωργία θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση, τροφοδοτώντας το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Η έλλειψη προτεραιοποίησης του αγροτικού τομέα, σε μια χώρα με τόσο μεγάλο αγροτικό πληθυσμό και κατακερματισμένη γη, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ανάπτυξη της οικονομίας.

Διαβάστε και:

...

Αλβανία: Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1997 σημείωσε η γεωργία

Η δομή της οικονομικής ανάπτυξης το 2023 παρουσίασε αισθητή πτώση στον τομέα της παραγωγής στην Αλβανία και ιδιαίτερα στη γεωργία, που είναι και ο μεγαλύτερος κλάδος της οικονομίας. Τα επίσημα στοιχεί...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου