Έκδοση 50χρονου Αλβανού από τη Ν. Κορέα για δολοφονία ταξιτζή από το 1995

Έκδοση 50χρονου Αλβανού από τη Ν. Κορέα για δολοφονία ταξιτζή από το 1995

Μια μέρα μετά την αποκάλυψη της πληροφορίας στα μέσα ενημέρωσης ότι ο 50χρονος Ervin Shahini συνελήφθη στη Νότια Κορέα, ο οποίος καταζητείται διεθνώς για φόνο, τα κορεατικά μέσα έδωσαν κι άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας από την Αλβανία πολιτογραφήθηκε αφού παντρεύτηκε μια Κορεάτισσα το 2012 και επαναπατρίστηκε βίαια στη χώρα του. Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι είχε διαφύγει από την Αλβανία αφού διέπραξε φόνο και ληστεία. Σύμφωνα με έγγραφα έκδοσης, ο Shahini πυροβόλησε θανάσιμα έναν ταξιτζή στην Αλβανία τον Αύγουστο του 1995 και έκλεψε το ταξί και διέφυγε. Επιπλέον, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της απόπειρας ληστείας και του φόνου τρεις φορές.

Τον Μάρτιο του 1997, όταν φυλακίστηκε, ξέσπασε εμφύλιος και ο Shahini κατάφερε να δραπετεύσει εκμεταλλευόμενος το χάος. Τότε έκλεψε το όνομα άλλου ατόμου με διανοητική αναπηρία, εξέδωσε διαβατήριο με αυτό το όνομα και διέφυγε από την Αλβανία. Μετά από αυτό το διάστημα, έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ενώ εισήλθε στην Κορέα τον Νοέμβριο του 2011. Παντρεύτηκε μάλιστα μια Κορεάτισσα τον επόμενο χρόνο και έλαβε την κορεατική υπηκοότητα τον Δεκέμβριο του 2015.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους διαπιστώθηκε ότι ο 50χρονος ζούσε με την κρυφή του ταυτότητα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεργάστηκε με τις αλβανικές αρχές για την ταυτοποίησή του και κίνησε δικαστικές διαδικασίες για έκδοση και ακύρωση της άδειας διαμονής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ. Του αφαιρέθηκε η ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Κορέας και επαναπατρίστηκε στην Αλβανία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας δήλωσε: «Είναι ένα παράδειγμα της προθυμίας της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι οι εγκληματίες τιμωρούνται σύμφωνα με το έγκλημα και να προστατεύσει τον λαό της Δημοκρατίας της Κορέας από πρόσθετα εγκλήματα», προσθέτοντας, «Θα ενισχύσουμε το δίκτυο της διεθνούς μας συνεργασία ς για την προστασία της ασφάλειας των ανθρώπων».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου