Λαβρόφ: Η Δύση δεν επιθυμούσε τίποτε άλλο παρά τον διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία

Λαβρόφ: Η Δύση δεν επιθυμούσε τίποτε άλλο παρά τον διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του για ντοκιμαντέρ σχετικά με την 25η επέτειο από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, εξέφρασε την άποψή του ότι η Δύση δεν επιθυμούσε τίποτε άλλο παρά τον διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στη Γαλλία (Rambouillet) τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1999, ο Λαβρόφ υποστήριξε πως "όλες οι σερβικές προσπάθειες για δίκαιους συμβιβασμούς απορρίφθηκαν".

Ερμηνεύοντας τα γεγονότα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θεώρησε πως οι απορρίψεις αυτές λειτούργησαν ως "ταπείνωση και σκόπιμη πρόκληση" με σκοπό να ωθήσουν τους Σέρβους σε υποχώρηση. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η λογική αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δυτικών γεωπολιτικών συμφερόντων, το οποίο φάνηκε και στις συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι ο κύριος στόχος των δυτικών χωρών ήταν η προσέλκυση των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και, μετέπειτα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, όπως φάνηκε με την περίπτωση των κρατών της Βαλτικής, τα οποία εντάχθηκαν παρά το ότι δεν πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια, αλλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου