Drone Bayraktar στην Αλβανία: Τι γνωρίζουμε για το μη επανδρωμένο όχημα μάχης;

Drone Bayraktar στην Αλβανία: Τι γνωρίζουμε για το μη επανδρωμένο όχημα μάχης;

Εκτός από τη βάση του ΝΑΤΟ στο Κούτσοβο, μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η πρώτη εμφάνιση των τριών drones Bayraktar που αγόρασε η Αλβανία από την Τουρκία.

Αλλά τι είναι το drone Bayraktar TB2 που παράγεται από την τουρκική εταιρεία τεχνολογίας Baykar και πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 2014 και εντάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας το 2021;

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του drone είναι ότι είναι μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης. Ωστόσο, για την κατεύθυνσή του είναι υπεύθυνα τρία άτομα, ο αρχηγός, ο πιλότος και ο χειριστής, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αυτό.

Το Bayraktar TB2 είναι ικανό να πετάξει έως και 27 ώρες, χάρη σε έναν απλό κινητήρα με προπέλα, και μπορεί επίσης να πετάξει έως και 150 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση του. Αυτό το μαχητικό όχημα είναι εξοπλισμένο με τέσσερις πυραύλους και έχει τη δυνατότητα να εξαπολύει βόμβες για την καταστροφή αρμάτων μάχης και πυροβολικού με τη βοήθεια λέιζερ.

Το μέγιστο βάρος του drone βομβαρδισμού είναι 650 έως 700 κιλά. Η τιμή για ένα drone Bayraktar TB2 δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά ορισμένες ιστοσελίδες αναφέρουν ότι είναι 5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα drones TB2 έχουν χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία σε "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις, κυρίως εναντίον των Κούρδων, αλλά η καταστροφική τους επίδραση έγινε αντιληππτή παγκοσμίως όχι μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στα τέλη του 2020 στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν τα drones Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων.

Μετά τη σημερινή πρώτη δημόσια δοκιμή στη βάση του ΝΑΤΟ όπου θα παραμείνουν, τα drones θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές, αλλά και για αστυνομικές και πολιτικές αποστολές, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Η κατοχή αυτών των drones αυξάνει την αμυντική ικανότητα της Αλβανίας και αποτελεί απόδειξη δέσμευσης για την εγγύηση της εθνικής ασφάλειας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου