Δείκτης Δημοκρατίας 2023: Σημαντική άνοδος για Μαυροβούνιο - Πτώση για Αλβανία και Σκόπια

23/02/24, 12:16
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Σύμφωνα με τον Δείκτη Δημοκρατίας 2023, που δημοσιεύτηκε από το Economist Intelligence Unit, το Μαυροβούνιο βελτίωσε τη δημοκρατική του βαθμολογία και κατέχει πλέον την καλύτερη θέση στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν παρουσίασαν αλλαγές στις βαθμολογίες τους, ενώ η Αλβανία και τα Σκόπια υποχώρησαν.

Βαθμολογίες και κατατάξεις στα Δυτικά Βαλκάνια:


Για να θεωρηθεί μια χώρα «πλήρως δημοκρατική», η βαθμολογία πρέπει να είναι από 8 έως 10, ενώ μεταξύ 6 και 8 χαρακτηρίζει μια χώρα ως «ελλιπή δημοκρατία». Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία και Σκόπια κατατάσσονται στη δεύτερη κατηγορία, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χαρακτηρίζεται ως «υβριδικό καθεστώς».

Η ανάλυση δείχνει ότι το Μαυροβούνιο είχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, αυξάνοντας τη βαθμολογία του κατά 0,22, παράλληλα με Μπενίν, Τανζανία, Αγκόλα και Μάλτα.​

Η παγκόσμια μέση βαθμολογία μειώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, φτάνοντας στο 5,23. Μόνο 7,8% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια "πλήρη δημοκρατία", ενώ πάνω από το 1/3 ζει υπό αυταρχική διακυβέρνηση. Ο Δείκτης Δημοκρατίας βασίζεται σε 5 κατηγορίες: εκλογές, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα, πολιτικές ελευθερίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: