Δείκτης Δημοκρατίας 2023: Σημαντική άνοδος για Μαυροβούνιο - Πτώση για Αλβανία και Σκόπια

Δείκτης Δημοκρατίας 2023: Σημαντική άνοδος για Μαυροβούνιο - Πτώση για Αλβανία και Σκόπια

Σύμφωνα με τον Δείκτη Δημοκρατίας 2023, που δημοσιεύτηκε από το Economist Intelligence Unit, το Μαυροβούνιο βελτίωσε τη δημοκρατική του βαθμολογία και κατέχει πλέον την καλύτερη θέση στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν παρουσίασαν αλλαγές στις βαθμολογίες τους, ενώ η Αλβανία και τα Σκόπια υποχώρησαν.

Βαθμολογίες και κατατάξεις στα Δυτικά Βαλκάνια:

  • Μαυροβούνιο: 6,67 (52η θέση παγκοσμίως) - βελτίωση 9 θέσεων
  • Σερβία: 6,33 (64η θέση) - βελτίωση 4 θέσεων
  • Αλβανία: 6,28 (66η θέση) - πτώση 2 θέσεων
  • Σκόπια: 6,03 (72η θέση) - πτώση 1 θέσης
  • Βοσνία-Ερζεγοβίνη: 5,00 (94η θέση) - χωρίς αλλαγή
Για να θεωρηθεί μια χώρα «πλήρως δημοκρατική», η βαθμολογία πρέπει να είναι από 8 έως 10, ενώ μεταξύ 6 και 8 χαρακτηρίζει μια χώρα ως «ελλιπή δημοκρατία». Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία και Σκόπια κατατάσσονται στη δεύτερη κατηγορία, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χαρακτηρίζεται ως «υβριδικό καθεστώς».

Η ανάλυση δείχνει ότι το Μαυροβούνιο είχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, αυξάνοντας τη βαθμολογία του κατά 0,22, παράλληλα με Μπενίν, Τανζανία, Αγκόλα και Μάλτα.

Η παγκόσμια μέση βαθμολογία μειώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, φτάνοντας στο 5,23. Μόνο 7,8% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια "πλήρη δημοκρατία", ενώ πάνω από το 1/3 ζει υπό αυταρχική διακυβέρνηση. Ο Δείκτης Δημοκρατίας βασίζεται σε 5 κατηγορίες: εκλογές, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα, πολιτικές ελευθερίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου