Αλβανία: Στροφή προς την Ανατολή με την επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Ινδία

Αλβανία: Στροφή προς την Ανατολή με την επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Ινδία

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Igli Hasani, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Subrahmanyam Jaishankar, στο Νέο Δελχί.

Ο κ. Hasani εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις Αλβανίας-Ινδίας και τόνισε την επιθυμία της αλβανικής πλευράς για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η έρευνα.

Άνοιγμα πρεσβείας και επιχειρηματικές ευκαιρίες

Η επαναλειτουργία της αλβανικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, η οποία αναμένεται σύντομα, χαιρετίστηκε ως ένα κρίσιμο βήμα προς την προώθηση στενότερων δεσμών και τη διευκόλυνση της αυξημένης συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Hasani συναντήθηκε επίσης με Ινδούς και Αλβανούς επιχειρηματίες, καλώντας τις ινδικές εταιρείες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η Αλβανία ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Συνεργασία για ειρήνη και ασφάλεια

Συζητώντας τις περιφερειακές εξελίξεις, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την περιφερειακή σταθερότητα.

Ιστορική επίσκεψη

Η επίσκεψη του κ. Hasani στην Ινδία αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Αλβανού υπουργού Εξωτερικών στην Ινδία εδώ και 15 χρόνια, σηματοδοτώντας μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στατιστικά στοιχεία και προοπτικές

  • Η Ινδία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Αλβανίας.
  • Το 2023, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 249%.
  • 90 ινδικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.
  • Η επαναλειτουργία της αλβανικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί αναμένεται να ενισχύσει την συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου