Η Αλβανία η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία για την εκπαίδευση ανθρώπων

Η Αλβανία η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία για την εκπαίδευση ανθρώπων

Η Αλβανία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν δίνει προτεραιότητα στη χρήση της τεχνολογίας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, σε αντίθεση με τη Σερβία, τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο, που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή επανάσταση για να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους και το εργατικό δυναμικό.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βασισμένη σε έρευνα που διεξήχθη σε περίπου 120 χώρες του κόσμου, η οποία παραπέμφθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας.

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση έχει δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το «Markets of Tomorrow», το οποίο επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας, τρεις τεχνολογίες συγκεκριμένα είναι πιθανό να αποκτήσουν στρατηγική σημασία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πρώτον, φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη χρήση γεωργικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων βασικών τεχνικών όπως η «μηχανοποίηση και η άρδευση, μέχρι τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η γεωργία ακριβείας ή η χρήση γεωργικών drones. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλες τις οικονομίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα στη Σερβία, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο και ελαφρώς πιο σημαντική στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.

Δεύτερον, η έρευνα θεώρησε την εκπαίδευση και τις τεχνολογίες ανάπτυξης εργατικού δυναμικού ως στρατηγική προτεραιότητα για όλες τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων (εκτός της Αλβανίας), σημειώνει η έκθεση. Η χρήση της τεχνολογίας για την αύξηση των δεξιοτήτων των ανθρώπων περιλαμβάνει πληροφορική, τεχνολογίες συνεργασίας, τεχνητή νοημοσύνη και blockchain. Η σημασία αυτής της τάσης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από ειδικούς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, ενώ θεωρείται κάπως σημαντική στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, ενώ στην Αλβανία δεν λαμβάνεται υπόψη.

Τρίτον, οι τεχνολογίες που σχετίζονται με την αποθήκευση και την παραγωγή ενέργειας αναμένεται να αποκτήσουν στρατηγική σημασία. Ενώ αυτή η τάση ενισχύθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, «οι τεχνολογίες αποθήκευσης και ευελιξίας είναι το κλειδί για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Ενώ η σημασία αυτής της τάσης ποικίλλει μεταξύ των έξι οικονομιών της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι υψηλότερη στη Βοσνία.

Γενικά, οι εταιρείες που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βελτιώνοντας την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα, τη βιωσιμότητα, την πρόσβαση στην αγορά και τη συνεργασία τους. Ωστόσο, το επίπεδο υιοθέτησης και επένδυσης στην τεχνολογία πρέπει να συνοδεύεται από προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για να διασφαλιστεί ότι το εργατικό δυναμικό διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για την υιοθέτηση και την αποτελεσματική εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Στα Δυτικά Βαλκάνια, το ανθρώπινο κεφάλαιο συνεχίζει να υποφέρει από ελλείψεις ταλέντων και αναντιστοιχίες δεξιοτήτων, που επιδεινώνονται τόσο από τη μετανάστευση όσο και από τα απαρχαιωμένα εκπαιδευτικά συστήματα. Αυτές οι τάσεις αλληλοενισχύονται, προκαλώντας μια αυξανόμενη τάση ανεργίας των νέων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου