Η Παγκόσμια ΕΤΕπ επένδυσε 1,2 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια το 2023

Η Παγκόσμια ΕΤΕπ επένδυσε 1,2 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια το 2023

Η Παγκόσμια ΕΤΕΠπ επένδυσε 1,2 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια το 2023, με στόχο να κινητοποιήσει πάνω από 6 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στην περιοχή.

Αυτό θα επιταχύνει τη συνδεσιμότητα, την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη των ΜΜΕ, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Από το 2010, η ΕΤΕπ έχει επενδύσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην περιοχή για να βοηθήσει τις τοπικές οικονομίες να αναπτυχθούν βιώσιμα.

Η EIB Global, ο χρηματοοικονομικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δραστηριότητες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επένδυσε ρεκόρ 1,2 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια το 2023 (365 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2022). Οι επενδύσεις έγιναν σε έργα βιώσιμης και ενεργειακής μετάβασης που υποστηρίζουν τις προσπάθειες ένταξης της περιοχής στην ΕΕ, καθώς και τις οικονομικές προσπάθειες, το κλίμα και τις προσπάθειες συνδεσιμότητας.

«Τα ταμεία υποστηρίζουν έργα στο πλαίσιο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου και της πρωτοβουλίας Global Gateway, στρατηγικά μέσα της ΕΕ για την υπέρβαση των υφιστάμενων κενών υποδομής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε μια εντυπωσιακή επιχορήγηση 475 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Επενδυτικού Πλαισίου της ΕΤΕπ στα Δυτικά Βαλκάνια και της Πρωτοβουλίας για την Οικονομική Ανάκαμψη», δήλωσε ο Κυριάκος Κακούρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για την περιοχή.

Τα περισσότερα από τα νέα κονδύλια (58%, ή 693 εκατομμύρια ευρώ) έχουν διατεθεί για ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες μεταφορές, συγκεκριμένα για σιδηροδρομικές γραμμές στη Σερβία (Βελιγράδι-Νις) και τη Βόρεια Μακεδονία (Κρίβα-Παλάνκα-σύνορα με Βουλγαρία). Η Τράπεζα της ΕΕ υπέγραψε πρόσθετα κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών στο Σεράγεβο και ένα έργο για την αποκατάσταση και την ασφάλεια των δρόμων στη Σερβία. 275 εκατομμύρια ευρώ (23% της συνολικής χρηματοδότησης το 2023) αφιερώθηκαν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στα Δυτικά Βαλκάνια. Τα υπόλοιπα κονδύλια θα διατεθούν σε έργα ενέργειας, νερού, υγείας και εκπαίδευσης.

«Χάρη στις συνεργασίες στο Team Europe με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους συμβουλευτικούς και οικονομικούς πόρους για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τους ανθρώπους στην περιοχή. Χαιρετίζουμε την παρουσίαση του νέου σχεδίου ανάπτυξης που προτείνει η Επιτροπή, το οποίο θα επιταχύνει βασικές μεταρρυθμίσεις που προάγουν μεγαλύτερη οικονομική ευημερία, θα προωθήσει τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει περιφερειακές πρωτοβουλίες όπως η περιφερειακή κοινή αγορά», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Κακούρης.

Εκτός από τη χρηματοδότηση, η Τράπεζα παρείχε τεχνική συμβουλευτική υποστήριξη για την προετοιμασία και υλοποίηση ενός έργου διανομής νερού στα Τίρανα, καθώς και μια πιστωτική γραμμή δράσης για το κλίμα για ΜΜΕ στα Σκόπια. Στο πλαίσιο του προγράμματος JASPERS που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, η διαθέσιμη τεχνική συμβουλευτική ικανότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια αναμένεται να τριπλασιαστεί, με διαθέσιμο προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου