EK: Ψήφισμα για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκλογές στη Σερβία

EK: Ψήφισμα για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκλογές στη Σερβία

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν ψήφισμα για τις εκλογές στη Σερβία, ζητώντας μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για όλες τις αναφερθείσες παρατυπίες στις κοινοβουλευτικές, επαρχιακές και τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Με ιδιαίτερη έμφαση στο Βελιγράδι.

307 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του, 228 κατά και 19 απείχαν.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Vladimir Bilvik, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι οι εκλογές στη Σερβία που διεξήχθησαν στις 17 Δεκεμβρίου 2023 χαρακτηρίστηκαν από πολλές παρατυπίες.

«Είναι σημαντικό οι σερβικοί θεσμοί να ερευνήσουν και να φέρουν στη δικαιοσύνη όλους τους υπεύθυνους για οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των εκλογών. Είναι εξίσου σημαντικό η Σερβία να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση όλες τις συστάσεις του ΟΑΣΕ και της αποστολής του ODIHR», τόνισε.

Εκτός από τη διεθνή έρευνα, στην τελική πρόταση του ψηφίσματος για τις εκλογές στη Σερβία, το ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει αμέσως την εξέταση των κονδυλίων που έχουν δοθεί στην κυβέρνηση της Σερβίας. Συνιστάται επίσης η αναστολή της χρηματοδότησης εάν οι σερβικές αρχές δεν είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν βασικές συστάσεις σχετικά με τις εκλογές ή εάν μια διεθνής έρευνα δείξει ότι συμμετείχαν άμεσα σε εκλογική νοθεία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι ορισμένοι ισχυρισμοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών για οργανωμένη μετανάστευση ψηφοφόρων σε τοπικό επίπεδο, υπερβαίνουν τα πορίσματα της έκθεσης του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου