Συμφωνία για υποβρύχια γραμμή Διαδικτύου από την Αίγυπτο προς την Αλβανία

Συμφωνία για υποβρύχια γραμμή Διαδικτύου από την Αίγυπτο προς την Αλβανία

Η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία 4iG, για την κατασκευή υποθαλάσσιας καλωδιακής γραμμής με την Αίγυπτο, έργο που αναμένεται να μετατρέψει την Αλβανία σε σημαντικό διεθνή κόμβο.

Η αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Belinda Balluku είπε ότι αυτό το έργο αποτελεί πυλώνα στήριξης για την ένταξη και την ανάπτυξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ένα καινοτόμο έργο που θα μετατρέψει την Αλβανία σε διεθνή κόμβο σύνδεσης.

Τα δίκτυα καλωδίων οπτικών ινών είναι οι δρόμοι παγκόσμιας επικοινωνίας που έχουν ήδη στρατηγική σημασία για χώρες με μελλοντικές εξελίξεις. Σήμερα υπογράφουμε αυτή τη συμφωνία συνεννόησης με την 4iG σχετικά με την κατασκευή μιας γραμμής επικοινωνίας, η οποία θα συνδέει την Αλβανία με την Αίγυπτο.

Ως σύστημα που συνδέει τις δύο χώρες, η σχεδιαζόμενη διαδρομή υποθαλάσσιων γραμμών στη Μεσόγειο θα είναι μοναδική, προσθέτοντας στην ποικιλομορφία των ψηφιακών διαδρομών που συνδέουν τη Μεσόγειο με τον παραδοσιακό τρόπο, που συνδέουν την Αίγυπτο με τη Γαλλία και την Ιταλία, μια τρίτη μέθοδο. Αυτό το σύστημα θα κατέχει σημαντικό μερίδιο της μεγάλης και αναπτυσσόμενης αγοράς δεδομένων κίνησης μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. [...] Η Αίγυπτος παίζει το ρόλο του διεθνούς κόμβου όλων των ψηφιακών δρόμων.

Για την Αλβανία, το σύστημα θα προσφέρει τη συντομότερη διαδρομή προς τη Φρανκφούρτη καθώς και σημαντικούς προορισμούς για την ευρωπαϊκή ψηφιακή μεταφορά, συνδέοντας οριστικά την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η επένδυση, η οποία υπολογίζεται στα 100 έως 115 εκατ. ευρώ, χαιρετίζεται από την αλβανική κυβέρνηση, συμβαδίζοντας με τις πολιτικές που έχουμε για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την ψηφιοποίηση στη χώρα μας», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Belinda Balluku.


Οι γραμμές μεταφοράς

Η συμφωνία για την κατασκευή της υποθαλάσσιας γραμμής υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ της Telecom Egypt και της 4iG για τη σύνδεση της Αιγύπτου με την Αλβανία μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής χωρητικότητας κίνησης για μετάδοση Διαδικτύου.

Με ένα μοντέλο ανοιχτής πρόσβασης και πολλαπλές μονάδες διακλάδωσης, το σύστημα έχει ρυθμιστεί, λένε οι εταίροι, ώστε να είναι ένα νέο ευρωπαϊκό σημείο εισόδου καλωδίων με άλλο ένα πέρασμα διέλευσης από τις ήδη υπάρχουσες μεσογειακές διαδρομές.

Οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι στοχεύουν να κερδίσουν ένα σημαντικό μερίδιο της μεγάλης και ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς για την κυκλοφορία Διαδικτύου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς και μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Αφρικής.

Επιπλέον, η συμφωνία επιτρέπει στον Όμιλο 4iG να εισέλθει ως νέος παίκτης στην αγορά υποδομών διηπειρωτικών μετάδοσης δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και Ευρώπης και Ανατολικής Αφρικής.

Η στρατηγική θέση της Αλβανίας, εξηγούν οι εταίροι, την καθιστά εξέχουσα πύλη και σημείο εισόδου στην Ανατολική Ευρώπη. Με την υποστήριξη μιας εξασφαλισμένης διασυνοριακής χερσαίας υποδομής, θα διευκολύνει περαιτέρω συνδεσιμότητα και πρόσβαση σε διάφορους βασικούς προορισμούς.

Η μεταφορά

Η Αλβανία έχει επί του παρόντος δύο συνδέσεις με τον παγκόσμιο ιστό. Το πρώτο είναι το υποβρύχιο καλώδιο με την Ιταλία που κατασκεύασε η Telecom Italia και η αλβανική Albtelekom, την εποχή που αυτοί οι δύο ήταν ακόμη κρατικές εταιρείες. Αλλά αυτός ο δρόμος κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια με την τεχνολογία εκείνης της εποχής και δεν έχει μεγάλη ικανότητα μετάδοσης. Το δεύτερο είναι το χερσαίο με την Ελλάδα, το οποίο ανήκει στην αλβανική εταιρεία ATU.

Το έργο 4iG της Telecom Egypt στοχεύει να προσθέσει ένα καλώδιο υψηλής χωρητικότητας για εξαιρετικά γρήγορη μετάδοση στο Διαδίκτυο, όχι μόνο για τις ανάγκες της Αλβανίας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Στόχος είναι η υποδομή αυτή να αποτελέσει μία από τις κύριες διαδρομές μετάδοσης του Διαδικτύου στην Ευρώπη, από όπου θα συνδεθούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου