SPAK: Οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες των συζύγων Αλβανών πολεμιστών του ISIS

SPAK: Οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες των συζύγων Αλβανών πολεμιστών του ISIS

Οι ομολογίες της Floresha Rasha, χήρας του Lavdërim Muhaxheri, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που έχει το SPAK σε βάρος 23 κατηγορουμένων που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS στη Συρία.

...

Αλβανία: 7 χρόνια φυλάκισης ζητά το SPAK για 5 γυναίκες που πήγαν στη Συρία με τους άντρες τους για ενίσχυση της τζιχάντ

Η Ειδική Εισαγγελία έδωσε αυτήν την Τρίτη την απόφαση για τις 5 γυναίκες που κατηγορούνται ότι πήγαν στη Συρία και εντάχθηκαν με Αλβανούς για τη τζιχάντ. Το SPAK έχει ζητήσει την ποινή τους για φ...

Επαναπατρισμένη από το διαβόητο στρατόπεδο Αλ Χολ στη Συρία, η γυναίκα αποφάσισε να συνεργαστεί με την εισαγγελία και να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της τρομοκρατικής οργάνωσης, τον τρόπο πληρωμής των μελών της, καθώς και λεπτομέρειες για την αναγνώριση και τη δραστηριότητα των Αλβανών μαχητών

Έχει εξομολογηθεί επίσης τον ρόλο που είχε η γυναίκα στο ισλαμικό κράτος, ενώ έχει δηλώσει συγκεκριμένα στοιχεία για κάθε αλβανική οικογένεια, τα ταξίδια τους σε διάφορα μέρη εντός αυτού του κράτους, καθώς και τις ενέργειες που έκαναν.

«Έφυγα από την Αλβανία μέσω του αεροδρομίου Μητέρα Τερέζα στις 5 Ιουλίου 2013 για την Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Συρία. Ταξίδεψα με τα δύο παιδιά Doja και Amar Rasha καθώς και την Brunilda Koçollari και τα 3 παιδιά της. Για το ταξίδι στη Συρία, έδωσα στην Brunilda Koçollari το ποσό των 600 ευρώ για να αγοράσει εισιτήρια για το ταξίδι στην Τουρκία», εξομολογείται η γυναίκα.

Μετά τη δολοφονία του συζύγου της Diamant Rasha, το 2014, η Floresha Rasha παντρεύτηκε τον μαχητή της τρομοκρατικής οργάνωσης, Lavdërim Muhaxheri, ο οποίος κατείχε σημαντικές θέσεις ως διοικητής της αλβανικής ομάδας για περίπου 80 μαχητές, για το λόγο αυτό μπόρεσε να παρέχει και πληροφορίες για την οργάνωση και τη λειτουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η γυναίκα είπε ότι ο γάμος έγινε από έναν Σύρο υπήκοο που ήταν μέλος της διοίκησης του ISIS και ήταν Καδής, και ότι ο ISIS πλήρωσε 1.500 δολάρια για αυτό.

«Μέρος των Αλβανών που έχουν επισκεφθεί τις περιοχές του Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS είχαν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης», λέει η Ράσα.
Προσθέτει περαιτέρω ότι οι στρατιωτικές δομές χτίστηκαν και λειτούργησαν με βάση τις εθνικότητες, όπου η ομάδα των μαχητών του ISIS αποτελούνταν από 80 μαχητές με επικεφαλής τον Lavdërim Muhaxheri και τους υποδιοικητές Ridqan Aqifi, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τους μαχητές του Κοσσυφοπεδίου και του Zejdi από τα Σκόπια.

«Αυτή η ομάδα χωρίστηκε στη συνέχεια σε δύο μέρη λόγω της εισροής Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, και επικεφαλής τους ήταν ο Ladërim Muhaxheri και ένας πολίτης με το όνομα Zejdi από τη Μακεδονία. Στη σύνθεση της άλλης ομάδας υπήρχαν μόνο μαχητές από την Αλβανία των οποίων οι διοικητές ήταν ξένοι πολίτες», καταθέτει η Ράσα.

Η κατηγορούμενη εξήγησε ότι κάθε οικογένεια πολεμιστή λάμβανε αμοιβές για όσους πέθαναν στον πόλεμο, ανταμοιβές για γάμους, καθώς και μηνιαίες πληρωμές διαβίωσης από το γραφείο του Βαλή.

Μετά τη δολοφονία του Mujaxheri, η γυναίκα συνήψε έναν άλλο γάμο με έναν Σύρο υπήκοο, επίσης μαχητή του ISIS. Ενώ διέμενε στο Baguz της Συρίας, γύρω στον Μάρτιο του 2019, τραυματίστηκε σοβαρά ως αποτέλεσμα βομβαρδισμών. Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, παραδόθηκε μαζί με πολλούς Αλβανούς και ξένους πολίτες, όπου άνδρες και παιδιά άνω των 14 ετών έχουν φυλακιστεί, ενώ γυναίκες και παιδιά έχουν μεταφερθεί σε τα στρατόπεδα AL - Hol e Rojh στη διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων. Λόγω των τραυμάτων της, η Floresha Rasha νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Hasake και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο AL Hol, για να επαναπατριστεί από εκεί τον Οκτώβριο του 2020.

Στην κατάθεσή της, έδειξε ότι γνώριζε την Almira Kastrati, τη σύζυγο του ιμάμη που αυτοαποκαλείται μέλος του Νέου Δακτυλίου Genci με το ψευδώνυμο Abdurrahim Balla, που καταδικάστηκε για στρατολόγηση Αλβανών μουσουλμάνων πιστών και αποστολή τους για τζιχάντ στη Συρία.

Η Brunilda Kocollari είναι μια άλλη κατηγορούμενη που παραδέχτηκε ότι σύχναζε στα τζαμιά του Mezezi όπου ο ιμάμης ήταν ο Bujar Hysa, ένας από τους ιμάμηδες που καταδικάστηκαν για στρατολόγηση πιστών για πράξεις τρομοκρατικής πρόθεσης, καθώς και σε αυτό του νέου κυκλώματος.

Εξηγεί ότι μετά από ένα χρόνο ζωής στο Mezez, ο σύζυγός της δούλευε ως ξυλουργός και εξέφρασε την επιθυμία του να πάει στη Συρία όπου η κύρια πρόφαση ήταν ότι οι αδελφοί μουσουλμάνοι του πρόσφεραν βοήθεια και θα πρόσφερε τη βοήθειά του πολεμώντας για αυτούς.

«Μετά από αίτημά του αποφάσισα να πάω στη Συρία, με την προϋπόθεση ότι αν δω κάτι λάθος θα επέστρεφα αμέσως, ο Bujar Hysa μου παρείχε τα ταξίδια, τα εισιτήρια και ό,τι άλλο χρειαζόμουν αφού ο Αρτούρι μου είπε να επικοινωνήσω μαζί του», είπε.

Η Clotilda Zani, είναι μια άλλη γυναίκα που εξηγεί ότι στη Συρία φρόντιζε τα παιδιά της και τον σύζυγό της Etion Zani, ο οποίος ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ISIS τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Έχει παραδεχτεί ότι εκείνη και η οικογένειά της πληρώνονταν τακτικά από την τρομοκρατική οργάνωση ISIS, λόγω της υπηρεσίας που παρείχε ο σύζυγός της, Ετιόν Ζανί. Όλοι οι άνδρες κατηγορούμενοι του SPAK έχουν ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση και πολέμησαν, έναντι πληρωμών.

Για την έρευνα αυτή, ο SPAK έχει ζητήσει και τη βοήθεια του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για Αλβανούς πολίτες που έχουν ταξιδέψει στις χώρες της σύγκρουσης Συρίας-Ιράκ και είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS.

Τον Δεκέμβριο του 2017, οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποίησαν επιχείρηση στην επαρχία Χασάκι της Συρίας, όπου κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους, tablet κ.λπ. και έντυπα αντίγραφα εγγράφων. Αυτό το έγγραφο περιέχει μια λίστα με τα μέλη του ISIS, συμπεριλαμβανομένων των ποσών που τους καταβλήθηκαν, των μονάδων και άλλων πληροφοριών. Το έγγραφο περιέχει επίσης μια καρτέλα με τα παιδιά των μελών του ISIS, καθώς και μια καρτέλα που περιέχει πληροφορίες για εξαρτώμενα μέλη των μελών του ISIS.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 19 Δεκεμβρίου 2019, οι δυνάμεις του συνασπισμού έλαβαν από άτομο κοντά στο αεροδρόμιο στο Ιράκ σημαντικό υλικό που περιείχε πληροφορίες για ξένους τρομοκράτες που επέστρεψαν στις χώρες τους μαζί με κατάλογο εγγυημένων προσώπων. Αυτή είναι μια επί πληρωμή λίστα του Ισλαμικού Κράτους που περιέχει προσωπικές πληροφορίες Αράβων και ξένων μαχητών, πληροφορίες που περιλαμβάνουν όνομα, θρησκευτικά ονόματα, ημερομηνία. ημερομηνία γέννησης, αριθμό μητρώου, θέση εργασίας και τόπο καταγωγής, καθώς και άλλες πληροφορίες.

Για επτά από τις κατηγορούμενες γυναίκες, το ΣΠΑΚ ανακοίνωσε την ποινή και αναμένεται η απόφαση. Ενώ όλοι οι άνδρες απουσιάζουν και η διαδικασία σε βάρος τους αναστέλλεται σύμφωνα με το νόμο για χρονικό διάστημα 1 έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου