Αλβανία: Διπλασιάζονται τα έξοδα αποστολής για εισαγωγές από Κίνα λόγω πληθωρισμού

Αλβανία: Διπλασιάζονται τα έξοδα αποστολής για εισαγωγές από Κίνα λόγω πληθωρισμού

Νέο κύμα αυξήσεων τιμών για πολλά προϊόντα στη χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Αλβανοί πολίτες. Λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ναυτιλιακές εταιρείες από την Κίνα δεν πλέουν πλέον σε αυτόν τον θαλάσσιο χώρο, επιλέγοντας νέες, μεγαλύτερες διαδρομές, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη άρχισαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με πυραύλους και drones στα τέλη του περασμένου έτους.

Πόσο όμως θα αυξηθεί το κόστος από αυτή τη νέα διαδρομή;

Σύμφωνα με στοιχεία μεταφορικών εταιρειών που προσκόμισε η SCAN, στις 15.12.2023 η τιμή ήταν 2300 δολάρια για ένα κοντέινερ θαλάσσιας μεταφοράς, ενώ αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί στα 4170 δολάρια. Επίσης, αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει καθυστερήσεις στη μεταφορά. Αν πριν το φορτίο έφτανε στο λιμάνι σε 40-45 ημέρες, τώρα η διάρκεια φτάνει έως και 20 ημέρες παραπάνω.
Πόσες είναι όμως οι εισαγωγές και τι εισάγουν οι Αλβανοί περισσότερο από την Κίνα;
Το 2023, η αξία των εισαγωγών προϊόντων από την Κίνα έφτασε σχεδόν τα 977 εκατομμύρια δολάρια, μια πολύ υψηλή τιμή για μια αγορά όπως η Αλβανία.

Μεταξύ των πιο εισαγόμενων προϊόντων που αναμένεται να επηρεαστούν από την αύξηση των τιμών είναι είδη ένδυσης, η αξία των οποίων για το 2023 φτάνει τα 73 εκατομμύρια δολάρια, διάφορα μεταφορικά μέσα αξίας 58,6 εκατομμυρίων δολαρίων, χυτοσίδηρος και χάλυβας και τα είδη όπως πλαστικά, έπιπλα, παιχνίδια, ελαστικά και παράγωγά τους, αλλά και χαρτί και οργανικές χημικές ουσίες.

Επίσης στη λίστα υπάρχουν και άλλα είδη που, αν και δεν εισάγονται σε μεγάλη ποσότητα και αξία, θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από την κατάσταση, όπως το αλουμίνιο και τα είδη του, εργαλεία, κεραμικά προϊόντα, σιτηρά, ξύλο κ.λπ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου