Αγανακτισμένοι οι κτηνοτρόφοι στην Αλβανία για τις τιμές του γάλακτος

Αγανακτισμένοι οι κτηνοτρόφοι στην Αλβανία για τις τιμές του γάλακτος

Σε μια νέα και σημαντική εξέλιξη στον αγροτικό τομέα στην Αλβανία, αγρότες που εκτρέφουν αιγοπρόβατα για γάλα οργανώνουν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Αυτή η κίνηση προκλήθηκε από τη δραστική μείωση των τιμών του γάλακτος από τα εργοστάσια επεξεργασίας, από 180 νέα λεκ ανά λίτρο το 2023, σε μόλις 120 νέα λεκ ανά λίτρο σήμερα. Η πτώση των τιμών έφερε βαθιά οικονομική κρίση στους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντας ορισμένους από αυτούς να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να σφάξουν κοπάδια προβάτων.

Οι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν σε διάφορα μέρη, με την πρώτη να πραγματοποιηθεί αύριο στις 22/01/23 Ura e Kadhiqi στις 10:00 και η δεύτερη στο Levan i Fier στις 23 του μήνα, στις 9:00. Αυτές οι διαμαρτυρίες είναι μέρος της συνέχισης των κινήσεων που ξεκίνησαν οι κτηνοτρόφοι προβάτων στην περιοχή της Αυλώνας.

Οι κτηνοτρόφοι, αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι, απαιτούν αναθεώρηση των τιμών του γάλακτος και διάλυση αυτού που θεωρούν μονοπώλιο των μονάδων επεξεργασίας. Υποστηρίζουν ότι αυτά τα εργοστάσια έχουν ασκήσει άδικη επιρροή στην αγορά και αντιμετώπισαν τους κτηνοτρόφους ως σκλάβους του 2023, αφήνοντάς τους χωρίς νόμιμο μέσο διαβίωσης. Οι διαδηλωτές απαιτούν μια δικαιότερη τιμή για το γάλα που επιτρέπει την επιβίωσή τους και προστατεύει την τοπική βιομηχανία.

Αν δεν υπάρξει γρήγορη και ικανοποιητική λύση από τα εργοστάσια ή τους κρατικούς φορείς, οι κτηνοτρόφοι έχουν προειδοποιήσει για εντατικοποίηση των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των δρόμων και της επίδειξης άρνησης παράδοσης του γάλακτος. Θέλουν επίσης να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τη σημασία της υποστήριξης των τοπικών προϊόντων και τις συνέπειες των εισαγωγών όπως το γάλα σε σκόνη και το φοινικέλαιο.

Αυτή η διαμαρτυρία εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τις τιμολογιακές πολιτικές στον αγροτικό τομέα και πώς αντιμετωπίζονται οι τοπικοί παραγωγοί σε μια αναπτυσσόμενη αγορά όπως η αλβανική. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για μια δικαιότερη ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων και των αναγκών των μονάδων μεταποίησης.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να είναι ειρηνικές αλλά αποφασιστικές, χρησιμεύοντας ως κάλεσμα για ευαισθητοποίηση και δράση για την προστασία των συμφερόντων των μικροκαλλιεργητών και τη διατήρηση της τοπικής γαλακτοβιομηχανίας. Η κατάσταση είναι σαφής δείκτης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας στην Αλβανία.

×
Subscribe

Σχετικά άρθρα