Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις μεθόδους ανάλυσης δεικτών ελαιολάδου που πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί και οι συσκευαστές με σκοπό τον ποιοτικό έλεγχο. Η διενέργεια αναλύσεων σύμφωνα με τις μεθόδους που ορίζονται στην οδηγία, για το ελαιόλαδο που παράγεται και διατίθεται προς κατανάλωση, στοχεύει στον έλεγχο της ποιοτικής συμμόρφωσης με τα κριτήρια που ορίζονται στο νόμο «Περί κατηγοριοποίησης παραγωγής, ονομασίας και εμπορίας του ελαιολάδου και του ελαιολάδου».
Στην κατευθυντήρια γραμμή που εκπόνησε το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ορίζονται αναλυτικά όλοι οι κανόνες για τη διενέργεια αναλύσεων ελαιολάδου από τους φορείς παραγωγής. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν θα συγκριθούν με τα πρότυπα της ισχύουσας νομοθεσίας.Σύμφωνα με τον νόμο για την κατηγοριοποίηση παραγωγής και εμπορίας, το ελαιόλαδο κατηγοριοποιείται σε: παρθένο ελαιόλαδο, ραφιναρισμένο ελαιόλαδο και ελαιόλαδο. Το παρθένο ελαιόλαδο κατάλληλο για κατανάλωση χωρίζεται σε:
Για το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, παρήχθησαν 25.882 τόνοι ελαιόλαδου. Για το 2022, η παραγωγή ελαιολάδου ήταν 29.230 τόνοι (αύξηση 13%). Για το 2023, σύμφωνα με τους παραγωγούς, η ποσότητα ελαιολάδου που παράγεται ανά περιοχή είναι 30 έως 60% μικρότερη από το 2022.
Σχόλια