ΗΠΑ: Μποϊκοτάζ Ρεπουμπλικάνων για τον διορισμό πρέσβεων από τη Γερουσία

ΗΠΑ: Μποϊκοτάζ Ρεπουμπλικάνων για τον διορισμό πρέσβεων από τη Γερουσία

Ο διορισμός του διπλωμάτη David J. Kostelancik για τη θέση του Αμερικανού Πρέσβη στην Αλβανία επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, αφού η Γερουσία, κατά τη συνεδρίαση που έκλεισε στα τέλη του περασμένου έτους, δεν συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη εντός των προθεσμιών το ψήφισμα για την επικύρωση του κ. Kostelancik και δεκάδων άλλων υποψηφίων. Οι διπλωματικοί διορισμοί έχουν μπλοκαριστεί από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Η υποψηφιότητα του κ. Kostelancik επιστράφηκε στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, βάσει μιας ρήτρας στους κανόνες της Γερουσίας σύμφωνα με την οποία "οι υποψηφιότητες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε απορριφθεί από τη Γερουσία τη στιγμή που κλείνει η νομοθετική συνεδρίαση" επιστρέφονται στον πρόεδρο.

Ο διορισμός του κ. Kostelancik είναι μεταξύ των 43 υποψηφίων για διπλωματικές θέσεις που παρέμειναν δέσμιοι του μπλόκου από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που έχουν εξαρτήσει την επιβεβαίωση με παραχωρήσεις σε ορισμένες πολιτικές που υποστηρίζουν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ αυτών που δεν έχουν επιβεβαιωθεί είναι ο Kurt M. Campbell, ο οποίος έχει προταθεί για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Ακόμη και ένας μόνο γερουσιαστής μπορεί να μπλοκάρει έναν διορισμό.

Οι αποκλεισμοί υποψηφιοτήτων που χρειάζονται επιβεβαίωση από τη Γερουσία είναι μια κοινή πρακτική της πολιτικής μάχης στην Ουάσιγκτον. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αλαμπάμα, Τόμι Τάμπερβιλ, επί μήνες πέρυσι εμπόδιζε την επικύρωση τουλάχιστον 425 ανώτερων αξιωματούχων του Πενταγώνου. Το ξεκλείδωμα το έκανε μόνο μετά από επιμονή γερουσιαστών από το κόμμα του να υποχωρήσει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου