ΕΕ: «Η Σερβία επισημοποίησε την αποτυχία του διαλόγου με το Κόσοβο»

17/12/23, 19:52
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ότι η Σερβία είναι νομικά υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το Παράρτημα της Οχρίδας, μια ημέρα αφότου η Σέρβα πρωθυπουργός, Άνα Μπέρναμπιτς, επιβεβαίωσε γραπτώς ότι η χώρα της δεν προτίθεται να τα εφαρμόσει.

Η Μπέρναμπιτς εξέφρασε αυτή τη θέση εκ μέρους της Σερβίας, για τη δήλωση που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και εκείνων των Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Peter Stano, τόνισε ότι ο δεσμευτικός χαρακτήρας των συμφωνιών ήταν η συνεπής θέση του μπλοκ.

Στη δήλωση που εγκρίθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες από τους ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, το Κόσοβο και η Σερβία καλούνται να εφαρμόσουν αυτή τη συμφωνία άνευ όρων και στο ακέραιο.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία, αφού αποδέχθηκαν τη γαλλογερμανική πρόταση, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους συμφώνησαν για την εφαρμογή της, η οποία έλαβε τη μορφή συμφωνίας μεταξύ τους, γνωστής τότε ως Συμφωνία των Βρυξελλών ή Συμφωνία για τον δρόμο προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Με τη μεσολάβηση της ΕΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την εφαρμογή του παραρτήματος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: