Οι επιχειρήσεις ύδρευσης στην Αλβανία στρέφονται στα φωτοβολταϊκά

Οι επιχειρήσεις ύδρευσης στην Αλβανία στρέφονται στα φωτοβολταϊκά

Οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αλβανία θα προσανατολιστούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και στην επένδυση στα φωτοβολταϊκά ως τρόπο απόσβεσης του κόστους τους.

Ένα έγγραφο αξιολόγησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για το έργο εκσυγχρονισμού του τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης 78 εκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του τρέχοντος έτους περιγράφει λεπτομερώς τι έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Η Τράπεζα υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 12 Μαΐου 2022 και τέθηκε σε ισχύ στις 10 Μαΐου 2023. Η δανειακή σύμβαση επικυρώθηκε από την αλβανική βουλή στις 23 Μαρτίου 2023 και η συμφωνία επιχορήγησης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 Μαρτίου 2023. Η αλβανική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στην ανάπτυξη βασικών πολιτικών.


Την επένδυση στα φωτοβολταϊκά είχε επισημάνει νωρίτερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θέτοντας ως σύσταση που θα μπορούσαν να λάβουν υπόψη οι επιχειρήσεις, δεδομένου ότι το βάρος που καταλαμβάνει το ενεργειακό κόστος συνολικά είναι μεγάλο. Μόνο πέρυσι, όταν η ενεργειακή κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της, οι εταιρείες αύξησαν τις δαπάνες τους για αυτό το είδος και για την ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν σημασία οι επενδύσεις σε αποδοτικότητα και ανανεώσιμους πόρους για συστήματα ύδρευσης, κάτι που προβλέπεται και στο έργο που υποστηρίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου