Η ΕΕ προϋποθέτει την ένταξη της Σερβίας με την εφαρμογή των συμφωνιών με το Κοσσυφοπέδιο

Η ΕΕ προϋποθέτει την ένταξη της Σερβίας με την εφαρμογή των συμφωνιών με το Κοσσυφοπέδιο

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνουν να συμπεριληφθεί επειγόντως η εφαρμογή της Συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο και όλες οι υποχρεώσεις από τις προηγούμενες συμφωνίες στο πλαίσιο του διαλόγου στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Σερβίας για ένταξη στο μπλοκ.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να γίνει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Αυτό το Συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (ΕΥΕΔ) να προτείνουν επειγόντως την εφαρμογή των υποχρεώσεων από τον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων στο κεφάλαιο 35 του διαπραγματευτικού πλαισίου για την ένταξη της Σερβίας στο μπλοκ.

«Το Συμβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο [για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Josep Borrell] να προτείνουν επειγόντως στο Συμβούλιο, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου 2024, την αλλαγή των κριτηρίων στο κεφάλαιο 35 για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ», αναφέρει το έγγραφο.

Μέχρι στιγμής, το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει επίσημα.

Οι υπουργοί της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της 12ης Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων για τη Σερβία, το Βελιγράδι θα κληθεί για άλλη μια φορά να συνεργαστεί πλήρως για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για τις επιθέσεις σε πολίτες, τους στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, κατά τη διάρκεια της βίαιης διαμαρτυρίας των Σέρβων στις 29 Μαΐου στο Zveçan, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ζητείται επίσης από τη Σερβία να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους επιτιθέμενους της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στις 24 Σεπτεμβρίου στη Μπάνσκα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, την οποία το Κοσσυφοπέδιο θεωρεί τρομοκρατική και κατηγορεί τη Σερβία γι' αυτήν, σκοτώθηκε ο λοχίας Afrim Bunjaku. Κατά τις ένοπλες συγκρούσεις στις 24 Σεπτεμβρίου, σκοτώθηκαν και τρεις Σέρβοι επιτιθέμενοι.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο Millan Radoicic, πρώην αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του κύριου κόμματος των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο που χαίρει της υποστήριξης της Σερβίας. Το Βελιγράδι, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε ότι έχει συμμετοχή σε αυτή την επίθεση.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το Συμβούλιο ζητά από τη Σερβία να συμμετάσχει στον διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ «με καλή θέληση και με πνεύμα συμβιβασμού για την επίτευξη συνολικής, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με το Κοσσυφοπέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους νόμους της ΕΕ, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα βασικά ανοιχτά ζητήματα και έτσι να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής», αναφέρεται στο έγγραφο.

Επίσης, στα συμπεράσματα, αναμένεται ότι το μπλοκ θα ζητήσει από τη Σερβία να ενθαρρύνει τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο να επιστρέψουν στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου από τους οποίους έφυγαν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου